CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Orhan Sümer, ekonomik nedenlerle eğitimini yarıda bırakan lise öğrencilerinin sorunlarına ilişkin TBMM'ye araştırma önergesi verdi. Sümer, okulda kaydı bulunmayan çocuk sayısının 1 milyon 495 bin olduğunu kaydetti.

CHP'li Sümer Meclis gündemine taşıdı: Okulda kaydı bulunmayan çocuk sayısı 1 milyonun üzerinde!

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, ekonomik gerekçelerle okula gidemeyen lise öğrencilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin araştırma önergesi veren Sümer, okulda kaydı bulunmayan çocuk sayısının 1 milyon 495 bin olduğunu vurgulayarak, "20 Yıllık AKP İktidarının çocuklarımızın hayallerini yok ettiği yetmezmiş gibi şimdi bir fiil gençliklerini çalışarak geçirmek zorunda kaldıkları düzeni yarattı" dedi.

Özellikle lise çağındaki çocukların ekonomik nedenlerle okulu bırakmak zorunda kaldığını belirten Sümer, “Ailelerine destek olmak için çalışma hayatına yöneldikleri ortaya çıkmıştır. Okul kaydı bulunmayan 1 milyon 495 bin çocuğa, açık öğretimdeki 1 milyon 566 bin ile mesleki eğitimdeki 520 bin çocuk da eklenince, örgün eğitimde olmayan toplam öğrenci sayısının 3 milyon 581 bine yükseliyor. Gençler en güzel çağlarında ekonomik nedenlerle sanayide, esnaf lokantalarında, vasıfsız işçi çalıştıran yerlerde çalışarak ailelerine destek olmaya çalışıyorlar. Saray iktidarının ülkemizi getirdiği durum ne yazık ki budur” ifadelerini kullandı.

"GENÇLER AİLELERİNE DESTEK OLMAK İÇİN OKULU BIRAKIYOR"

Sanayi bölgelerinde lise çağındaki binlerce çocuğun çalıştırıldığının altını çizen Sümer, "Saray'ın açıkladığı göstermelik zamlar vatandaşı mutlu etmiyor. Hayat pahalığı ile vatandaşın aldığı maaş birbirini karşılamıyor. Bu nedenle aile üyeleri çocukların çalışmasına rıza göstermek durumunda kalıyor. Bugün şehirlerin sanayi bölgelerinde ne yazık ki binlerce lise çağında çocuk çalışıyor. 20 Yıllık AKP İktidarının çocuklarımızın hayallerini yok ettiği yetmezmiş gibi şimdi bir fiil gençliklerini çalışarak geçirmek zorunda kaldıkları düzeni yarattı. Yapılacak ilk seçimde kuracağımız iktidar ile önce gençlerimizin ülkeye olan güvenlerini yeniden kazanmasını sağlayacağız" diye konuştu.

"YOKSULLUK SEVİYESİ CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK ORANINDA"

Yoksulluk seviyesinin Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranlarına yükseldiğini ifade eden Sümer, "Saray iktidarının kibirlileri seçim yaklaştıkça her gün televizyonlara çıkıp ekonominin ne kadar iyi olduğunu, yaşanan sıkıntıları nasıl çözdüklerini anlatıyorlar. Oysa sokakta yaşanan hayat ile sarayda yaşanan hayat arasında keskin bir fark var. Vatandaş yoksulluk nedeniyle çocuğunu okula gönderemiyor. Saray sevdalıları çıkıp zam oranında şov yaptık diyerek böbürleniyor. Milleti hayatan soğuttular halen gerçekleri görmek istemiyorlar. Yoksulluk seviyesinin Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranlarına yükseldiği, rant zenginlerinin zirve yaptığı bu düzeni mutlaka değiştireceğiz" dedi.