Salgınla mücadele kapsamında cezaevlerinde alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Tanrıkulu, “Salgının cezaevlerine sirayet etmesi kitlesel ölümlere neden olacaktır” dedi. Tanrıkulu, tutuklu olanların dosyalarının duruşma günü beklenmeksizin ele alınması gerektiğini söyledi

CHP’li Tanrıkulu: Cezaevlerinde kitlesel ölümler yaşanabilir

Mustafa M. Bildircin

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne 66 yeni cezaevinin açıldığını duyurdu. Bakan Gül, “Çağdaş infaz rejimine uygun olmayan ve kaynak israfına yol açan” 72 cezaevinin ise kapatıldığını bildirdi. Cezaevlerinde koronavirüs vakası olmadığını ifade eden Gül, gerekli tedbirlerin alındığını savundu. BirGün’e konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise cezaevlerinin hijyenin ve izolasyonun en zor olduğu yerler olduğunun altını çizerek, tedbirlerin yetersiz olduğunu söyledi. Dünyayı tehdidi altına alan koronavirüsün Türkiye’de de hızla yayıldığını vurgulayan Tanrıkulu, iktidarın izolasyon ve hijyen çağrısının cezaevlerinde uygulanamayacağını savundu. Çok sayıda cezaevinin kapasitesinin aşıldığına dikkati çeken Tanrıkulu, “Salgının cezaevlerine sirayet etmesi kitlesel ölümlere neden olacaktır” dedi.

Yargının, tutuklu olanlardan başlamak üzere harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Tanrıkulu, şunları söyledi: “Dosyalar, masumiyet karinesinden hareket ile iddianame hazırlanmamışsa da savcılar tarafından duruşma günü beklenmeksizin ele alınmalıdır. Tutuklamanın yerine geçecek adli kontrol yöntemleriyle tutukluların cezaevlerinden çıkışı sağlanmalıdır. Aksi halde cezaevlerinde meydana gelecek ölümlerden yargı, ‘Yaşam hakkı’ bakımından sorumlu olacaktır.”

İktidarın infaz yasasındaki değişiklik hazırlığına da değinen CHP’li Tanrıkulu, siyasetçilerin ve aktivistlerin olası bir düzenlemenin dışında bırakılmak istendiğini anımsatarak, “Bu da hukuk ve insan hakları açısından kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.

***

Elinizi vicdanınıza koyun

Bolu T Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklular, infaz düzenlemesinde eşitlik çağrısı yaptı. Cezaevi’nde bulunan tutukluların gazetemize gönderdiği mesajda şu ifadeler yer aldı: Tüm dünyanın olduğu gibi bizim gündemimiz covid-19 virüs nedeniyle kapalı ve açık görüşler önlem mahiyetinde iki hafta kaldırıldı, ki bu süre yüksek ihtimalle 1-2 aya çıkacaktır. Cezaevi yönetimi ve adalet bakanlığı ellerinden geldiğince tüm önlemleri almaya gayret ediyorlar. Lakin hava yoluyla ya da herhangi bir zemin üzerinden dahi bulaşabilen bu virüsle mücadele etmek oldukça zor bir durum. Günde 2 kez sayım için koğuşa 6-7 infaz koruma memuru giriyor, ayda 2 kez arama yapmak amacıyla 8-10 memur ya da jandarma giriyor. 10 kişilik koğuşlarda 20 kişinin kaldığı, 2 metrekareye 1 kişinin düştüğü, yerde 4 kişinin yattığı gerçekleri göz önüne alındığında, virüsün herkesi enfekte etmemesi mümkün değil. Sosyal izolasyon konusunda hemfikir olunan bu günlerde, bu yoğunluk bizi ve ailelerimizi aşırı derecede tedirgin etmektedir. Çıkacak olan infaz düzenlemesiyle ilgili görüşmelerde elinizi vicdanınıza koymanızı rica ederim. Hassasiyetiniz için teşekkür ederiz.