CHP Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediyelere “sen bağış toplayamazsın” demenin yasalara aykırı olduğunu söyledi

CHP’li Torun: Kampanyayı engelleyenler suç işliyor

CHP Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, “Belediyelere sen bağış alamazsın demek, sen halka hizmet yapma, sen halkın zor gününde yanında olma demektir. Biz bunu kabul edemeyiz. Bağış kampanyasını engellemek açıkça yasayı çiğnemektir” dedi.

Mecliste bir basın toplantısı düzenleyen Torun, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla büyükşehir belediyelerinin bağış kampanyası süreci başlattığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Bizim çalışmalar başladıktan sonra Cumhurbaşkanı yeni bir kampanya başlattı. Cumhurbaşkanı kampanya başlatıncaya kadar bizim kampanyalarımız yasaldı, hiçbir sorun yoktu. Gün ayrışma günü değildir. Ama AKP diyor ki, kampanayı siz yapamazsınız bunu tek bir kişi yapar. Biz kimseye bir şey demiyoruz. Yeter ki bir şeyler yapsın. Ama belediyelerimiz de çözüm üretmek istiyor. Evde kalmanın bir bedeli var. İnsanları evde tutmamız lazım. Birçok telefon geliyor bize bu mağduriyetin giderilmesi için. Bu mağduriyetin giderilmesi hepimizin görevi. Yani yardım toplamak sadece Erdoğan’ın görevi değil. Aynı zamanda yerel yönetimlere de bu yetki verilmiş. Bakın belediyelerimiz gerçekten bu süreç içerisinde sadece kendi alanlarında görev yapmadılar. Birçok sağlık tesisine katkıda bulundular. Ama şimdi maalesef engelleniyor. Bunu engelleyenler şu anda suç işliyor. Şu anda yasanın amir hükmünü uygulatmamak bir suçtur.”

MASKE ÜRETEN BELEDİYELERİMİZ VAR

CHP’li belediyelerin virüs sürecinde çok önemli görevleri yerine getirdiğini belirten Torun, “Birçok yatırım yapıldı. Maske ve hijyenik malzeme üreten belediyelerimiz var. Bütün toplumsal alanları bütün kamu alanlarını steril hale getirdiler. Vatandaşlarımızın A’dan Z’ye her türlü ihtiyacını gidermek için de çalışmalar yapıldı. Bu süreç içerisinde bu çalışmalar görülünce, vatandaşlarımızın bağış yapmak için de talepleri oldu. Bu çalışmayı bir yerde takdir edip kendisinin de birey olarak azdan çoktan katkı sunarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılması bu sorunun çözülmesi için katkıda bulunmak istediler. Bunda ne var?” diye konuştu.

AKP’Lİ BELEDİYELERE YASAK DEĞİL

Torun, belediyelerin bağış almasında herhangi bir yasal sorun olmadığını da dile getirerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Yasalar çok açık, ‘Belediye Başkanı bağış kabul eder’ diyor. Kaldı ki bu bağışlar belediye bütçesine alınacak ve oradan ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak ve o eksiklik giderilecek. Hepsi denetim altında. Gerek Sayıştay’ın gerekse İçişleri Bakanlığı’nın denetimi altında. Birçok AKP’li belediye bu faaliyetleri sürdürüyor. Onlara yasak değil mi? Yok efendim meclis kararı almış. Vatandaşın kendi iradesiyle bu bağışları engellemeyin. Yaptığı bu bağışları engellerseniz yarın vatandaşımız mağdur olur ve bu da doğru olmaz.”