CHP'li Servet Ünsal, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye, "Türkiye’de toplam kaç makam aracı bulunmaktadır? Bu makam araçlarının 2021 ve 2022 yıllarındaki aylık yakıt giderleri ne kadardır?" sorularını yöneltti.

CHP'li Ünsal'dan Bakan Nebati'ye: Makam araçlarının aylık yakıt gideri ne kadar?
Fotoğraf: AA

CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye makam araçlarının güncel sayısını ve bu araçların aylık yakıt giderlerini sordu.

TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesine ilişkin konuşan Ünsal, makam aracı sayısının 125 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini ancak konuya ilişkin Bakanlık'tan net bir açıklama gelmediği için makam aracı sayısının net biçimde öğrenilemediğini belirtti.

Kamunun kaynaklarıyla yapılan lüks harcamalara ilişkin kamuoyunun düzenli ve şeffaf biçimde bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Ünsal, “Mazot ve benzinin 30 TL olduğu bir dönemden geçiyoruz ama makam araçları sokaklarda vızır vızır gezmeye devam ediyor. Millet evinde yakacak gaz bulamıyor, elektrik faturasını ödeyebilmek için akşam karanlıkta oturuyor, arabasıyla bir yerden bir yere giderken 10 kez düşünüyor, çoğunlukla da arabasına binemiyor ama makam aracı sahibi olan on binlerce kişi için böyle bir sorun yok. Açıyorlar kontağı, basıyorlar gaza. Parasını nasılsa son kuruşuna kadar millet ödüyor" ifadelerini kullandı.

Ünsal, şöyle devam etti: "Böylesine derin bir ekonomik krizin içerisinden geçerken, sayısı 100 bini aşan makam araçlarıyla ilgili hala bir adım atılmaması hükümetin ayıplarından biridir. Bu araçların derhal satılması, elden çıkarılması gerekiyor. Çok zorunlu olan bin-iki bin kişiye bu araçlar verilir, bu araçlara da aylık yakıt kotası koyulur. Bu sorun millete yük olmadan bu şekilde çözülür. 125 bin rakamı doğru mu emin değiliz ama doğru rakamı öğrenmeye çalıştığımızda da sorularımız cevapsız kalıyor. Bu araçların yakıt ve bakım giderleri konusunda da hiçbir açıklama yok. Umarım Nebati bu yazılı soru önergemize cevap verir ve konuya ilişkin kamuoyunu aydınlatır. Bizim iktidarımızda milletin parasını emen bu makam aracı kenesini milletin omzundan söküp atacağız. Makam araçlarını satacağız. Hali vakti yerinde memurlar kendi imkânlarıyla işlerine gidip gelecekler. Gelişmiş ülkelerde bu uygulama bu şekilde yürümektedir; Türkiye’de de böyle olacak.”

Ünsal’ın, Bakan Nebati'den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

“1- Türkiye’de toplam kaç makam aracı bulunmaktadır?

2- Bu makam araçlarının 2021 ve 2022 yıllarındaki aylık yakıt giderleri ne kadardır?

3- Tasarruf tedbirleri kapsamında makam aracı sayısı ve yakıt giderlerinde nasıl bir değişim yaşanmıştır?

4- Makam araçlarının kaçı kiralıktır? Bunların arasında şoförlü biçimde kiralanan var mıdır?

5- Makam araçlarının sayısında son yıllarda yaşanan değişim nedir?

6- Bu araçların yıllık bakım giderleri ne kadardır?”