CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçen Göktürk Mahallesi’ndeki 224 bin metrekarelik alanda, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam eden kazı çalışmaları hakkında konuştu. Zeybek, “Birçok yerin imar planı yokken buraya imar planı üç günde yapılıyor ve Çevre Şehircilik Bakanlığı burayı riskli alan ilan ediyor. Burada nasıl bir riskli alan var” dedi.

CHP'li Zeybek'ten Göktürk'teki yeşil alan katliamına tepki: Burada nasıl bir risk alanı var?

Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçtiği belirtilen Göktürk Mahallesi’ndeki Kemer Country Golf Sahası'na, Emlak Konut GYO’nun inşa edeceği proje için bugün iş makineleri girdi. Katliama engel olmak isteyen yurttaşlara polis müdahale etti.

Müdahale sırasında aralarında CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek’in de olduğu bazı yurttaşlar yaralandı. Polislerin müdahalesi sırasında mahkemeden, “telafisi imkânsız zararlara yol açabileceği” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Mahkeme kararıyla durdurulan kazı çalışmaları, kaymakamlığın itirazıyla yeniden başladı.

‘SARAYIN TALİMATI OLMADAN ASLA BU KREDİ VERİLEMEZ’

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Zeybek, kazı çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekerek, Kemerköy Sitesi’nde yaşanan uygulamanın yağma olduğunu belirtti. Dava sonucuna uyulması gerektiğini belirten Zeybek, “Ziraat Bankası'ndan Demirören Medya Grubu'na medya transferi için teminat olarak gösterilen bu alan yeşil alandır. Yeşil alanların imarda parsel numarası alması bile yasakken buraya bu büyüklükteki krediyi onaylaması için Ziraat Bankası yöneticilerinin Türkiye’de tek bir yerden talimat alması gerekiyor. Sarayın talimatı olmadan asla bu kredi verilemez. Bakın 14 milyon dolara almış olduğu bir araziyi Demirören Grubu, Ziraat Bankası'na 750 milyon dolar karşılığı olarak devretti” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan ZeybekCHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek

‘MÜCADELEMİZİN TEMEL SEBEBİ YEŞİLE SAHİP ÇIKMAK’

Gezi direnişini anımsatan Zeybek, “Ziraat Bankası'na köylü gitse bırakın 750 milyon doları 7 bin 500 lira alacak olsa BAĞ-KUR borcu için verilmez. Soruyorum, birçok yerin imar planı yokken buraya imar planı üç günde yapılıyor ve Çevre Şehircilik Bakanlığı burayı riskli alan ilan ediyor. Burada nasıl bir riskli alan var? Mücadelemiz devam edecek. Gezi direnişindeki mücadelemiz neyse buradaki mücadelemizin temel sebebi de yeşile doğaya çevreye sahip çıkmaktır" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçtiği belirtilen İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan Göktürk Mahallesi’ndeki Kemer Country Golf Sahası'na, Emlak Konut GYO’nun inşa edeceği proje için bugün iş makineleri girdi.

Yeşil alanda inşaat çalışmasına karşı çıkan ve bu nedenle yürütmeyi durdurma kararı için yargıya başvuran yurttaşlar, çalışmaya tepki gösterdi. Cadde üzerindeki bir duvar yıkılarak iş makineleri polis eşliğinde golf sahalarına girdi. Site sakinleri polise, “Yeşili devletten korumaya çalışıyoruz polis bize müdahale ediyor” şeklinde tepki gösterdi. Bazı site sakinleri iş makinelerinin üzerine oturarak çalışmalara engel olmaya çalıştı.

Polis, direnen yurttaşları kalkanlarıyla iterek alandan uzaklaştırdı böylece kepçe de yeşil alanda kazma işlemine başladı. Müdahale sürerken, mahkemenin “telafisi imkânsız zararlara yol açabileceği” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Oybirliği ile alınan kararda, “Olayda, iptali talep edilen işlem, konu itibariyle uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olduğundan davalının birinci savunması ile ara karara yanıt alındıktan veya savunma ve ara kararına cevap süresi dolduktan sonra yeniden karar verilmek üzere idarenin savunması alınmaksızın yürütmesinin durdurulması isteminin kabulüne ve şimdilik dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına” ifadeleri kullanıldı. Dava konusu işlemin dayanağı oluşturan tüm bilgi ve belgeleri içeren dosyasının davalı idareden istenmesine karar verildi. 30 gün içinde davalı idareden cevap verilmesi istendi.

Ancak, kaymakamlığın yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmesi üzerine çalışmalar tekrar başladı.

(ANKA)