CHP'li Zeybek'ten 'İmar Barışı'na ilişkin Araştırma Komisyonu önergesi

CHP İstanbul Milletvekili, PM Üyesi ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Mimar Gökan Zeybek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, 6 haziran 2018 çarşamba günü 30443 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 31 aralık 2018 tarihinde başvuruların sona ereceği ilan edilen imar barışı yasasında yaşanan suistimaller nedeniyle oluşan hukuksuzlukların araştırılması, bütün detayları ile incelenmesi ve uygulanacak önlem ve çalışmaların belirlenmesi amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması talebiyle TBMM’ye araştırma önergesinde bulundu.

chp-li-zeybek-ten-imar-barisi-na-iliskin-arastirma-komisyonu-onergesi-530580-1.

'İmar Barışı kanununda yer alan boşluklar sebebiyle ülkemizin tüm yayla, mera, sahil şeritlerine on binlerce kaçak inşaat yapılmaktadır'

Zeybek, Araştırma Komisyonu kurulması talebiyle verdiği önergede, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, 6 haziran 2018 çarşamba günü 30443 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 31 aralık 2018 tarihinde başvuruların sona ereceği ilan edilen imar barışından faydalanmak için yaklaşık 5 aylık süre zarfında Türkiye genelinde 7 milyon civarında başvuru olmuştur. 13 milyon konutu kapsayan imar barışından, 31 Aralık 2017’den önce yapılmış binalar yararlanabilmektedir ancak Türkiye’nin hemen her bölgesinde, özellikle Doğu Karadeniz’de, İç Anadolu’da ve İstanbul’da fırsatçılar hız kesmeden kaçak yapılaşmaya günümüzde devam etmektedir. Ülkemizin tüm yayla, mera, sahil şeritlerine on binlerce kaçak inşaat yapılmaktadır" ifadelerine yer verdi.

"Türkiye’nin tüm bölgelerinde olduğu gibi İstanbul’da da bazı ilçelerde binaların en üst katlarında ve çatılarında kaçak inşaatlar tüm hızıyla sürmektedir. Bunun cezası bulunmaktadır ancak imar barışı başvurusunda beyan esas olduğundan şikayet olmadığı sürece hali hazırda devam eden kaçak yapılaşmalar da imar affından yararlanabilmektedir" diyen Zeybek, İnternetten başvuru yaparken, kaçak yapının kat sayısını dijital ortamda kullanılan 'Photoshop' programı aracılığı ile değiştirip, sanal ortamda kat üstüne kat çıkanların bulunduğunu, bu şekilde kaçak yapılara yeni katı ekledikten sonra imar barışına başvuranlar olduğunu belirtti.

"UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da 10 bin hektarlık alanda, kaçak yapılaşma bu yasayla birlikte hızla arttı. Hazine arazisini işgal eden de oldu, sit alanına ahır, bağ evi yapan da" diyen Zeybek, "Yasaya uygun olmayan şekilde beyanda bulunanlarla ilgili yapılacak işlemler yasada belirlenmiştir. Ancak yanlış beyanın tespiti nasıl yapılacaktır?" diye sordu.

Bu bağlamda; Konunun araştırılması, bütün detayları ile incelenmesi ve uygulanacak önlem ve çalışmaların belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.