Rota Yemekçilik’in ‘hizmet sunduğu’ 11 birlikte daha risk devam ediyor. CHP’li Tur Yıldız Biçer, bu birliklerin isimlerinin açıklanmasını istedi ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ı istifaya davet etti

CHP Manisa Milletvekili Biçer, BirGün'e konuştu: Savunma Bakanı istifasını vermeli

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Manisa’da hizmet verdiği kışlada askerlerin gıda zehirlenmesiyle hastanelik olmasına sebep olan ve tepkiler üzerine sözleşmesi feshedilen yandaş şirket Rota’nın yemek verdiği 11 büyük kışlada daha risk devam ediyor. CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, askerlerin sağlığının risk altında bulunduğu bu birliklerin isimlerinin açıklanmasını istedi.

Manisa’da kışlada 27 günde dördüncü kez gıda zehirlenmesi yaşanmasına sebep olan Rota Yemekçilik, gündemden düşmüyor. Şirketin resmi internet sitesindeki referansları arasında zehirlenmelerin yaşandığı askeri birliğin ismi geçmezken, Şişli Etfal, Zekai Tahir Burak Kadın ve Doğum, Ankara Eğitim ve Araştırma, Elmadağ, Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma, Mamak Ağız ve Diş hastanelerinin adı yer aldı. Şirketin başka askeri birliklere de yemek verdiği belirtilmesine rağmen bunların internet sitesinde yer almaması dikkati çekti.

‘Sonuç alamadım’
Başından beri Manisa’daki zehirlenme olayının yakın takipçilerinden olan CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer, dün katıldığı “Adalet Yürüyüşü”nde BirGün’e konuştu. Rota Yemekçilik Şirketi’nin Manisa dışında 11 büyük askeri birliğe daha yemek dağıtımı yaptığının gündeme gelmesi üzerine bilgi edinme kapsamında bu birliklerin isimlerini sorduğunu söyleyen Biçer, ancak sonuç alamadığını kaydetti.

‘Bakan istifa etmeli’
Manisa’da yaşanan zehirlenme skandalının 11 birlikte de yaşanabileceğine dikkati çeken Biçer, o nedenle isimlerinin açıklanmasını istedi. Rota Yemekçilik’in AKP Hükümeti tarafından korunup kollandığına vurgu yapan Biçer, şirketin elindeki sorunlu stokları imha etmek yerine tüketme politikası izlediğini bu nedenle bir ay içerisinde yaklaşık 5 bin askerin hastanelik olduğunu söyledi. Milli Savunma Bakanı’na istifa çağrısı yapan Biçer, şirket ile anlaşması devam eden 11 birlikteki askerlerin can güvenliği için mutfakta çalışan 3-5 kişinin değil, gerçek sorumluların yargılanması gerektiğini belirtti.

İhale çoktan iptal edilmeliydi
Manisa’da yaşanan zehirlenme vakalarının önemli olduğunu ifade eden Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “5 bin askerimiz Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı yemek ihalesinin sonucunda zehirlendi. İlk zehirlenmeden sonra hindi etinden alınan numunelerde, yaklaşık 72 saat sonra ‘Salmonella’ bakterisi ürediği belirlendi. 72 saat sonra o ihalenin iptal edilmesi gerekirken, Bakan kör ve sağır oldu. Ta ki iki gün önce 3 bin asker daha zehirlenene kadar. O gece kamuoyu baskısı ile Manisa’ya gelmek zorunda kaldı ve ihale sözleşmesini iptal ettiğini söyledi. Emniyet bir operasyon yaptı ve şirketin Manisa’daki çalışanları gözaltına alındı.

Zehirlenmenin gerçekten havadan sudan mı, depremden mi ya da fıtrat mı, yoksa yandaş bir şirketin bütün AKP iktidarının gücünü kullanarak kapatmaya çalıştığı zehirlenmeden dolayı mı bu hale geldiğini konuşmamız lazım.”

Açıklama için izin verilsin
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın açıklamalarını değerlendiren Biçer, açıklamaların ciddiyetten uzak olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Elindeki iktidar ve medya gücünü kullanarak, tamamen halkı yanıltmak için açıklama yaptı. Bakandan bir kaç saat sonra şirket yetkilileri de yaptıkları açıklamada Bakan’a katıldıklarını söyleyerek, körlerle sağırların nasıl bir birlerini ağırladıklarını ortaya koydu.

Bakan diyor ki ‘ortada somut veri yok’. Bir ay gibi bir sürede laboratuvarda hiçbir veriye ulaşılamadıysa bu Sağlık Bakanlığı’nın ve Halk Sağlığı Kurumu’nun sorunu. Ama bu da yalan. Biliyoruz ki Halk Sağlığı Kurumu’nun açıklama yapmasına izin verilse, bilirkişi ihalenin iptal edilmesi gerektiğini belirtecek. Yaptığımız görüşmede bunu söylediler. Hem Bakan Işık’a sormak lazım, ellerinde bilimsel veri yok ise ihaleyi neye dayanarak iptal ettiniz?”

***

Komisyona toplantı çağrısı
Bu arada TBMM Milli Savunma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Yaşar Tüzün, Mazlum Nurlu, Birol Ertem, Dursun Çiçek, Murat Bakan ile Hüsnü Bozkurt, TBMM Başkanlığı’na yazılı başvuruda bulundu.
Manisa’da askerlerin son bir ay içinde dört kez yedikleri yemekten zehirlendikleri, Er Hüsnü Özel’in hayatını kaybettiği, 2 binden fazla askerin hastanelerde tedavi altına alındığına dikkatin çekildiği başvuruda, askerlerin neden zehirlendiklerine ilişkin resmi makamların tatmin edici bir açıklama yapmadığı vurgulandı.

CHP’nin başvurusunda aynı ilde dördüncü defa yaşanan olayların sıradan bir zehirlenme vakası olmadığı, ortada ciddi bir sorun olduğu ve bu sorunun giderek büyüdüğü belirtilerek, şöyle denildi:

‘Kötü kokular geliyor’
“Asker ailelerini tedirgin eden ve toplumda büyük tepkiye neden olan Manisa’da yaşanan zehirlenme vakalarını görüşmek üzere Milli Savunma Komisyonu’nun en kısa zamanda toplantıya çağrılmasını ve Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı tarafından konu hakkında Komisyonumuza bilgi verilmesinin sağlanması hususunda gereğini bilgilerimize arz ederiz.”

CHP’li Tüzün, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, TSK’daki yemek ihalesinden kötü kokular geldiğini belirterek, “Bu firma kimler tarafından korunup kayrılmaktadır? Askerlerimiz üzerinden hamaset yapanların Katar’a asker çıkaracağına önce kendi askerine düzgün yemek çıkarması gerekir” dedi.