HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP’nin Meclis'e sunacağı başörtüsü teklifini olumlu bulduklarını açıkladı. Beştaş, kadın bedeni üzerindeki tüm egemenlik biçimlerinin karşısında olduklarını söyledi.

CHP'nin 'başörtüsüne yasal güvence' teklifine HDP'den ilk yorum

Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı ve 'başörtüsüne yasal güvence'yi de kapsayan kanun teklifi ile ilgili ilk yorum geldi.

Artı Gerçek'e konuşan Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP'nin hazırladığı başörtüsü teklifinin karşısında olmayacaklarını söyleyerek, destek vereceklerine işaret etti.

Beştaş, siyasette toplumun sorunlarına ilişkin özeleştirel yaklaşımı önemsediklerini belirtti. Parti olarak kadın özgürlüğünün yanında ve bunun öncülüğünü yapma iddiasında olduklarını hatırlatan Beştaş şöyle konuştu:

Bilindiği üzere kadın milletvekilliğinden en yüksek temsiliyet bizde. Kadın vekillerimiz arasında başı açık ve kapalıların olması ve bu konuda hiçbir sınırlamamızın olmaması bu durumu zaten ispatlıyor. Sadece söyleyen değil, uygulayan bir partiyiz. Umarım bu konudaki yaklaşımlarımız diğer partilere de örnek olur. Bunu çok içtenlikle istiyoruz”

'KADININ HİÇBİR KIYAFETİ TARTIŞMA KONUSU OLMAMALIDIR'

"Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü yaklaşımını da partimizin çalışmalarının bir yansıması olduğunu düşünüyoruz" diyen Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadının hiçbir kıyafeti tartışma konusu olmamalıdır. Başörtüsü de kesinlikle yasak kapsamından çıkarılmalıdır; bugüne kadar bu konunun tartışılıyor olması da vahamet tablosunu ortaya koyuyor. Biz HDP olarak kadın giyiminin, kadın bedeni üzerinde sebep olduğu egemenlik biçimlerinin tamamına karşıyız. Ve toplumun bir kısmını oluşturan başörtülü kadınlar özgür değilse, diğer kadınların da özgür olduğunu kimse iddia edemez. Bu, ancak her kademedeki kadınların özgürleşmesiyle gerçek anlamını bulabilir. Aksi halde kadın erkek eşitliğinden söz etmemiz mümkün değildir."

'GİYİM TERCİHLERİ ÖZGÜRLÜĞÜN SİMGESİ OLAMAZ'

Sadece başörtüsünün değil, başka kıyafetlerin de yasaklandığına dikkat çeken Beştaş, “Maalesef başka kıyafetlerin de yasaklandığını, bunun soruşturma konusu olduğunu, hatta şiddete konu olduğunu da yaşamımızda deneyimliyoruz. Mesela düğünlerde sarı, kırmızı, yeşil renklerden dolayı küçücük çocukların üstlerinin arandığını, insanların gözaltına alındığını biliyoruz. Giyim tercihleri özgürlüğün ölçüsü olamaz” dedi.

'CHP'NİN YAKLAŞIMINA OLUMLU YAKLAŞIYORUZ'

Başörtüsü gibi beyaz tülbentin de engellemelerle karşılaşmaması gerektiğini belirten Beştaş, CHP'nin yaklaşımını olumlu bulduklarını söyledi:

Beyaz tülbent Kürt toplumu için barışı çağıran bir çığlıktır. Buna benzer meselelerde bizim yaklaşımımız aynıdır, farklılık arz etmiyor. Başörtüsü takmak isteyen kadınlar kesinlikle hiçbir engelleme ile karşı karşıya kalmamalıdır. Bizim zaten yaklaşımımız her zaman böyleydi. Kadınların kendi bedeni, kendi kıyafetleri, kendi kararları üzerindeki toplumsal, siyasal baskının kalkmasını savunan bir yerdeyiz. Bu nedenle CHP’nin yaklaşımını olumlu karşılıyoruz.”

Beştaş, CHP’nin başörtüsü meselesine ilişkin Meclis’e sunacağı kanun teklifinin karşısında bulunmayacaklarını belirterek, benzer kanun tekliflerini Meclis’e sunduklarının da altını çizdi.