CHP’nin beklentisi vekilliğe iade

Haber Merkezi

Geçen yıl 4 Haziran’da Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından yapılan inceleme sürerken hakkındaki hapis kararı TBMM’de okunan ve milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu için Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile yerel mahkemenin kararı bekleniyor. AYM tarafından iki defa verilen ‘ihlal’ kararının ardından yeniden yargılama ve milletvekilliğinin iadesi talebini yineleyen CHP yönetimi ve hukukçular, “Kararı düzeltin” mesajını paylaştı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de AYM’nin kararının bağlayıcı olduğunu yineledi.

Enis Berberoğlu hakkındaki iki AYM kararını değerlendiren Adalet Bakanı Gül, AYM’nin kararına katılmadıklarını ancak bu durumun kararın uygulanmayacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Anayasa’nın hükümleri gereği de AYM’nin kararının uygulanmasının zorunlu olduğunu dile getiren Adalet Bakanı Gül, “Hukuk güvenliği, hukukun üstünlüğü anlamında olması gereken AYM kararlarının uygulanmasıdır. AYM kararları idareyi, bütün kurumların gerçek ve tüzel kişileri, mahkemeleri bağlar, esas itibarıyla hukukun bu anlamda uygulandığı yerlerde, mahkemelerde de anayasa kararlarına uyulması da hukukun bir gereğidir” dedi.

BU İŞİ DÜZELTİN

AYM’nin ikinci kez ihlal karar vermesi, CHP yönetimini de harekete geçirdi. Bundan sonra atılacak adımları değerlendirmek için bir araya gelen hukuk komisyonu ve Berberoğlu’nun avukatları, hem TBMM Başkanı Şentop’un AYM kararını tanımasını hem de yerel mahkemenin ‘direnme’ kararından vazgeçmesini isteyecek. TBMM'nin gelecek hafta açılması ile grup yönetimi de devreye girecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, da yaptığı açıklamayla süreci özetleyerek, yerel mahkemeye, AYM’nin kararını tanıma çağrısı yaptı. Öztrak, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, alt mahkeme tarafından ihlal edildiğine geçtiğimiz yıl karar vermiş, ‘Bunu düzeltin’ demişti. Alt mahkemeler ise Anayasayı ihlal etmişlerdi. Yüksek Mahkeme, bir kez daha ihlal kararını oy birliğiyle yineledi. Mahkemeye bir kere daha ‘bu işi düzelt’ dedi.
Adalet Bakanı da, ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararı bağlayıcıdır’ dedi. Şimdi Türkiye, Adalet Bakanı’nın iddia ettiği gibi bir hukuk devleti ise yapılacak bellidir. Alt mahkeme Yüksek Mahkeme’nin kararına uymalı, yedi ay boyunca gasp edilen millet iradesi kurtarılmalı, milletin vekilinin, milletin sesini duyurma hakkı geri verilmelidir.”