CHP’nin ‘ittifaka’ dair yol haritası belli oldu

AKP-MHP seçim ittifakına karşılık muhalefet turu yapmak amacıyla komisyon oluşturan CHP’de Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, yol haritalarını açıkladı.

Tezcan, “Seçim güvenliğine ilişkin diğer partilerle görüşmelerimiz devam edecek. Pazartesi [bugün] Büyük Birlik Partisi, Demokratik Sol Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Demokrat Parti ile görüşmelerimizi yapacağız. Salı günü [yarın] Saadet Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Vatan Partisi görüşeceğiz. Bu görüşmelerden sonra parlamentoda grubu bulunan Halkların Demokratik Partisi ile ayrı bir görüşme gerçekleştireceğiz. Sonrasında, AKP ve MHP ile de partilerle yaptığımız görüşmeler neticesinde görüşmeler gerçekleştireceğiz” dedi.

‘Amaç seçim güvenliği’
Tezcan, “Amacımız seçim güvenliğinin sağlanmasıdır. Amacımız, milletin sandığa oyu nasıl girdiyse öyle çıkmasıdır. Oyun sandığa güvenle girmesini ve güvenle sayılmasını arzu ediyoruz. Türkiye’de seçim güvenliği son yıllarda fiilen ihlal edilir durumdaydı şimdi yasal düzenlemelerle seçim güvenliği ihlali yasal hale getirilmesi arzu ediliyor. Seçim güvenliğine ilişkin sivil toplum ile görüşmelerimiz devam edecek” diye konuştu.

‘İlkeler ittifakına’ ilişkin bir soru üzerine ise Tezcan, şu karşılığı verdi; “İlkesiz bir beraberlik değil, ilkeli bir beraberliği savunuyoruz. Önümüzdeki süreç ilkeler etrafında büyük buluşmalara açık bir süreç. Demokrasi anlayışı içindeki büyük buluşmanın şeklini, hedefini belirlemek tek adam koalisyonun sözcülerine bırakılmayacak kadar önemli bir iştir. Onların çizdiği çerçevede hareket etmeyeceğiz. İlkeler neyi gerektiriyorsa o çerçevede hakaret edeceğiz.”

IKBY bayrağını hatırlattı
Tezcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Afrin’de yaşamını yitiren askerler için yaptığı bayrak çağrısının, Başbakan Binali Yıldırım tarafından eleştirilmesini de değerlendirdi.

“Sayın Başbakanın bayrak üzerinden bir tartışma açması şık değil sevimsiz bir durum” diyen Tezcan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye’deki temasları sırasında asılan IKBY bayrağını ima etti.

Tezcan, “Bayrak üzerinden, ortak, milli değerlerimiz üzerinden tekelci bir anlayış ile toplumu bölmeye kalkışmanın hiç kimseye, ülkeye faydası yok. Başbakan’ın bu işi dolaştırıp başka şeyler söylemesi yerine ‘teşekkür ediyoruz bu çağrıya’ demesini beklerdik. Bayrak üzerinden tartışma açmaya devam ederlerse Türkiye Cumhuriyeti havaalanlarına, hesabını vermekte zorlandıkları hangi bayrakları astırdıklarını biz çok iyi biliyoruz. Türk Bayrağı’nı malzeme yapmasınlar” dedi.