İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun MOBESE görüntülerinin sızdırılması konusunda verilen Genel Görüşme önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

CHP'nin 'MOBESE' önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

AA'nın aktardığına göre, Genel Kurul'da siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.

CHP'nin "MOBESE kayıtlarının kullanımı"na ilişkin araştırma önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerisi üzerinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa'nın çiğnenmek için değil uymak için olduğunu belirterek, "İnsanların da milletvekili, belediye başkanı, sıradan vatandaş, kim olursa olsun Anayasa'dan kaynaklı hakları var" dedi.

'BİR GÜN BU HESAP SORULACAK'

İstanbul'da kar yağdığında iki bakanın "koşa koşa İstanbul'a gittiğini" ifade eden Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zannettik ki havalimanında, Kuzey Marmara'da, TEM Otoyolu'nda yaşanan sorunlarla ilgili tedbir alacaklar, müdahale edecekler, AKOM'a gidecekler; büyükşehir, ilçe belediyeleri, Karayolları Genel Müdürlüğü hep birlikte el ele verilecek; TEM'de, havalimanında, Kuzey Marmara'da mahsur kalan insanlara derman olunacak. Hayır. 'MOBESE'yi izleyelim. Neredeymiş? Nerede balık yemiş? Kimle yemiş?' İnsan yemek yiyen bir varlıktır. Sayın Elitaş, Recep Tayyip Erdoğan o lokantada 2008'de balık yemiş."

MOBESE kayıtlarına ilişkin yaşananların çok net bir suç olduğunu ve bunu basına servis etmenin suçun katmerlisi olduğunu belirten Altay, "Bunu 1972'deki Watergate skandalından aşağı ve daha düşük görmem, onunla aynı eş değerde bir suçtur. Demokrasilerin tıkır tıkır çalıştığı ülkelerde böyle bir suç için Amerikan Başkanı istifa etmek zorunda kalmıştır; biz hesap soramıyoruz. Bir gün bu hesap sorulacak" diye konuştu.

AKP'Lİ ÖZDEMİR: YARGISIZ İNFAZ YAPILIYOR

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, bir yargısız infazla hem İçişleri Bakanlığının hem de MOBESE kameralarının yerden yere vurulduğunu savunarak, "Bir kere MOBESE kameralarından görüntünün çıktığıyla ilgili sabit bir bilgi kimsenin elinde yok" dedi.

Özdemir, yargıya intikal etmiş bir konu hakkında araştırma önergesi verilemeyeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından CHP Grup önerisi AKP ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oylarıyla reddedildi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul'da yoğun kar yağışının yaşandığı gün Ekrem İmamoğlu’nun Birleşik Krallık Büyükelçisi Dominick Chilcott ile buluşma anlarına ilişkin MOBESE kayıtlarının paylaşılması tepki çekmişti. İmamoğlu görüntülerin servis edildiğini belirtirken hukukçular, İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma başlatması gerektiğini dile getirmişti.

Birleşik Krallık Büyükelçisi Chilcott ve eşi ile buluşma anlarına ilişkin görüntülerinin servis edilmesi sonrası AKOM’da düzenlediği basın toplantısında konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, “Bu denli yoğun bir gündemde çalışırken yemeğe gitme meselemin bu denli yayılması, gündeme taşınması ve yapılan manipülasyonları şaşkınlıkla izliyorum” ifadelerini kullanmıştı. İmamoğlu, görüntülerinin yasa dışı servis edilmesinin ardından savcılığa başvurmuştu.