TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin "siyasette eşit temsil" önergesi AKP ve MHP grubunun oylarıyla kabul edilmedi.

CHP'nin 'siyasette eşit temsil' önergesi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi

TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin "siyasette eşit temsil" önergesi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

Genel Kurul'da dün, gündem dışı konuşmaların ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.

CHP'nin, Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin, doğrudan Genel Kurul gündemine alınması önerisi görüşüldü.

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadınların 5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme haklarının güvence altına alındığını anımsattı.

87 yıl sonra 5 Aralık'a günler kala, karşılarında büyük bir sorumluluk olduğunu dile getiren Böke, "Eşitlikçi, özgür, demokratik bir geleceği birlikte kurup kurmayacağımıza dair bir oylama yapacağız. Kadınların siyasette de temsilin yarısını oluşturmasına 'evet' mi diyeceksiniz yoksa 'hayır' mı diyeceksiniz?" ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Beştaş, siyasette eşit temsili uygulayan bir parti olmaktan mutluluk duyduklarını, bunu herkesin savunması gerektiğini söyledi.

HDP'li 56 milletvekilinden 24'ünün kadın olmasından gurur duyduklarını belirten Beştaş, HDP'nin, kadınların siyasette eşit temsilini uyguladığını, kanun teklifini olumlu bulduklarını belirtti.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, CHP'nin önerisi AKP ve MHP gruplarının oylarıyla kabul edilmedi.