CHP, kendilerine yönelik tehditlerini sürdüren Süleyman Soylu ile yarın TBMM’de İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde karşılaşmaya hazırlanıyor. Tüm CHP’li vekillerin Genel Kurul’da olması istenirken, Engin Altay da “Soylu ile TBMM’de hesaplaşacağız” ifadelerini kullandı

CHP, Soylu’nun  peşini bırakmıyor

Erdoğan’ın yakınlarının yasadışı para transferlerine dair belgelerin ortaya konmasının ardından CHP ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki polemik sürerken; gözler yarın yapılacak İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerine çevrildi. Genel Kurul’daki görüşmelere tam kadro katılmak için CHP’li vekillere talimat verildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, “Cumartesi günü Soylu ile TBMM’de hesaplaşacağız” dedi.

Vekillere mesaj
Bütçe görüşmesi için adeta alarm verilen CHP’de Genel Kurul’da konuşacak milletvekillerinde değişiklik yapıldı. Buna göre grup başkanvekilleriyle Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın konuşması kararlaştırıldı.

Öte yandan milletvekillerinden de Genel Kurul’da olmaları istendi. ANKA’nın haberine göre milletvekillerine mesaj gönderilerek, “TBMM Genel Kurulunda 16 Aralık 2017 Cumartesi günü İçişleri Bakanlığı Bütçesi görüşüleceğinden daha önce bildirilen nöbet programının, belirtilen tarih için uygulanmayacağına karar verilmiştir. Bu nedenle, tüm milletvekillerimizin Cumartesi günü saat: 11:00’de başlayacak olan Genel Kurula eksiksiz ve mazeretsiz olarak katılmaları gerekmektedir. Önemle duyurulur” denildi.
Daha önce yapılan duyuruda listede isimleri belirtilen milletvekillerinin çizelgedeki tarihlerde TBMM Genel Kurulu’nda nöbetçi olarak bulunmaları gerektiği ifade edilmişti.

‘Tehditten öte talimattır’
TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Grup Başkanvekili Engin Altay da, İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamalarının hatırlatması üzerine, “Cumartesi günü kendisiyle TBMM’de hesaplaşacağız. Cumartesi malum kendisinin bütçesi var” dedi.

Altay, şöyle devam etti; “Soylu’nun Genel Başkanımıza yaptığı tehdit siyasette kabul edilebilir bir şey değil. Siyasette tehdit olmaz demiyorum, siyasiler birbirlerini tehdit ederler, birbirleriyle münakaşa ederler, çok yüksek dozajlı sataşmalar, eleştiriler olur, ayrı, ama devletin Emniyet kuvvetlerini, jandarmasını, istihbarat teşkilatını elinde bulunduran bir hükümet yetkilisi ana muhalefet partisi liderine ‘sen bittin, sen kime karşı olduğunun farkında bile değilsin’ demesi, siyasi tehditten öte bir talimat niteliği taşır ki bu demokraside sözün bittiği yerdir.”

‘Albayrak nerede’ tepkisi
Öte yandan CHP, bütçe görüşmelerine muhalefetini dün de sürdürdü. Kendi bakanlığının bütçesi görüşülürken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın Genel Kurul salonundan ayrılması üzerine CHP’liler tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bakanlık bütçesi görüşülen ve sorularımıza yanıt aradığımız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yok. Bu bir nezaketsizliktir” dedi. Bir gün önce Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in acil işi çıktığı için bütün gruplardan kısa bir süreliğine izin istediğini hatırlatan Özel, “Berat Albayrak’ın ne özelliği var?” diye sordu.

Albayrak’ı savunmak durumunda kalan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ise, “Sayın Bakan’ın acil işi çıkmıştır. Yoksa milletvekillerinin sorularına muhatap olmamak için görüşmeleri terk etmiş değil” dedi.

***

CHP Lideri: Mavi Marmara gibi yapma

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak kabul etmesi kararı konusunda AKP’ye Mavi Marmara’yı hatırlattı. Muğla’da toplu açılış töreninde konuşan Kılıçdaroğlu, “Karara her türlü desteği veriyoruz. Verdiğin sözü tutacaksın arkadaş. Mavi Marmara gemisi gibi yapmayacaksın. Diyeceksin ki, ‘ben Türkiye olarak Doğu Kudüs’te büyükelçiliği kuruyorum’. Ben takipçisi olacağım. Filistin davasının sağı solu yoktur” dedi.