Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında HDP’li meclis üyesi Bedriye Kuş ile CHP’li meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, 76 yaşındaki meclis üyesi Ali Tanrıverdi’nin de aralarında olduğu 5 HDP’li meclis üyesinin ters kelepçeyle adliyeye götürülmesini “Demokrasi kelepçesi”, “Rantın kelepçesi” yazılı fotoğraflar açarak protesto etti.

CHP ve HDP'li Meclis üyelerinden 'ters kelepçe' protestosu

Abidin YAĞMUR

Akdeniz Belediye Meclisinin olağanüstü toplantısının olacağı gün 5 HDP’li meclis üyesi gözaltına alınmış, meclis çoğunluğu AKP lehine değişince AKP’li başkan Mustafa Gültak istediği kararları geçirmişti. Akdeniz Belediye Meclisindeki bu tartışmalar, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin ağustos ayı toplantısına da damga vurdu.

HDP’li meclis üyesi Bedriye Kuş ile CHP’li meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, 76 yaşındaki meclis üyesi Ali Tanrıverdi’nin de aralarında olduğu 5 HDP’li meclis üyesinin ters kelepçeyle adliyeye götürüldükleri anı gösteren, üzerinde Demokrasi kelepçesi”, “Rantın kelepçesi” yazılı fotoğrafları meclis sıralarında koydu.

CHP’Lİ BAŞKANDAN KINAMA

Toplantının açılışında konuşan CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, gözaltına alınıp bırakılan meclis üyelerine geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Seçer, “Son derece önemli kararların alınacağı olağanüstü meclis toplantısı öncesinde seçilmiş meclis üyelerinin gözaltına alınmaları meclisin işleyişini alınan kararları sakatlamıştır. Meclis üyeleri gözaltındayken, CHP Grup sözcümüzün tüm uyarılarına karşı 38 üyeli meclise salt çoğunluğu sağlanılmamışken ısrarla toplantıya devam edilmesi, kararların alınması iyi niyetten ve demokratik tavırdan maalesef çok uzaktır. Yaşananlardan kentimiz, demokrasi adına büyük üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim. Mersin huzurun, barışın, birliğin kentidir. Bu özelliği bozacak girişimlere fırsat vermemek ve bu değerimize, demokrasimize sahip çıkmak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

CHP grup sözcüsü Ünzile Kuru da “Bir mecliste 38 meclis üyesi varsa, 21 üyesi yokken 18 meclis üyesiyle karar alınması yasalarla bağdaşmaz. Yerel idare keyfi davranıyorsa burada demokrasiden, halkın iradesinden söz edilemez. Hukuk bir gün herkese lazım olur” ifadelerini kullandı.

'BELEDİYE BAŞKANI HER ŞEYDEN HABERDARDI'

Operasyonda gözaltına alınıp meclis toplantısından sonra bırakılan HDP’li meclis üyesi Bedriye Kuş da, gözaltına alınmalarını “Ortada bir suç yoktu, tamamen uydurulmuş bir senaryoydu” sözleriyle değerlendirdi.

Gözaltında oldukları sırada meclis üyelerinin Belediye Başkanı Mustafa Gültak’a ulaşmaya çalıştığını ancak Gültak’ın hiçbir şekilde iletişim kurmadığını kaydeden Kuş, “Mustafa Gültak, her şeyden haberdar, hatta bu işi organize eden kişi olarak görüşmekten kaçınmıştır. Sonra da yangından mal kaçırır gibi olağanüstü toplantıyı ertesi gün aynı saate ertelenmiştir. Sonra da ranta dair kararlar alınmıştır. Muhalefet bu toplantının meşru olmadığını belirterek toplantıya katılmamış ve bu büyük ayıbın gölgesinde bile bulunmak istememiştir. Rant odaklı emeller meclis kararıyla gerçekleşince de rehin alınan HDP’li 5 meclis üyesi aynı gün öğleden sonra serbest bırakılmışlardır” dedi.

'HALKIMIZIN DEĞER YARGILARI NEYİ GEREKTİRİYORSA ONU YAPARIZ'

AKP’li belediye başkanı Mustafa Gültak’ın, 4 Temmuz tarihli meclis oturumunda, yasalarda yeri olmamasına rağmen “PKK terör örgütü müdür değil midir” şeklinde oylama yaptırmak istemesini de hatırlatan Kuş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz 20 meclis üyesi oylanan konuyla ilgili elimizi kaldırmadık. Konuyla ilgili olumlu olumsuz bir şey söylemedik ve yapmadık. Mustafa Gültak kendi çaldı kendi oynadı. Ve biz 20 meclis üyesi sözde suç işlemiş olduk. 20 belediye meclisi üyesi aynı şeyi yapmış ya da yapmamış olmasına rağmen sadece 5 HDP’li meclis üyesi gözaltına alınmıştır. Bunu yapanlara sesleniyorum. Bunu yaparken utanmadınız mı? Bu hukuksuzluğu yapıp akşam eve gittiğinizde çocuklarınızın yüzüne nasıl bakıyorsunuz?

Olağanüstü gündeme alınan 5 maddeden üçü akçeli işlerdi. Olağanüstü toplanma şartları olmasına rağmen Gültak tarafından kanuna aykırı şekilde olağanüstü toplantı kararı alındı. Akıl, vicdan ve ahlak sahibi olan herkes olağanüstü toplantıya gerek olmadığını biliyordu. Olağanüstü olan şey ranta bulaşmış iktidarın kararmış gözlerle rant hırsından başka şey değildir.
Meclis divan katipleri gizli oyla seçilmesi gerekirken belediye başkanı burada da suç işlemiştir. Bu mecliste neredeyse herkesin Ali abi dediği Ali Tanrıverdi’ye ters kelepçe takanlar, rehine operasyonu yapanlar ve onların ağa babaları, sizin zulmünüz bizi korkutmaz. Halkımızın yararı ve değer yargıları neyi gerektiriyorsa onu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Hodri meydan.”

AKP’Lİ BAŞKANA KIRMIZI KART

HDP Mersin İl Başkanı ve belediye meclisi üyesi Bedriye Kuş konuşmasının ardından yanında getirdiği kırmızı kartı kaldırdı ve “Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’a kırmız kart gösteriyoruz” dedi.