CHP yine ‘Meclis’ dedi

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık ettiği Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında yüksek zamların önünü açan kanun teklifleri ele alındı. Kılıçdaroğlu Meclis’te etkin mücadele istedi.

MYK toplantısında, bugün hem Genel Kurul’da hem de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek ek zam ve ek bütçe teklifleri masaya yatırıldı. Kurmaylarından tekliflerle ilgili bilgi alan Kılıçdaroğlu’nun, Meclis’te etkin mücadele istediği ve ellerinden geldiğince teklifi engelleyici adımlar atmasını talep ettiği bildirildi. Ayrıca Karadeniz’de yaşanan sel felaketinin ardından görevlendirilen heyetin konuyla ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdiği ve çarpık yapılaşmanın felaketin boyutunu artırdığına dikkati çektiği de öğrenildi.

GÖZ GÖRE GÖRE BİNLERCE CANIMIZI YİTİRDİK

MYK gündemi hakkında açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, son dönemde yaşanan afetlere değindi. Öztrak, “Sadece krizlerde, olaylarda değil, gerekli hazırlık yapılmadığı için felakete dönüşen afetlerde, gerekli önlemler alınmadığı için katliama dönüşen kazalarda, göz göre göre yüzlerce, binlerce canımızı yitirdik. Deprem oldu öldük. Yangın oldu, sel oldu öldük. Maden patladı öldük. Bu ve diğer faciaların kurbanları ve tüm vatandaşlarımız için hak, hukuk, adalet talep etmeye, sonuna kadar onların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

EKONOMİK SOYKIRIM UYGULUYOR

"Bu ucube düzenin başı yoksulluğu da azdırdı. Sosyal yardımlardan yararlanarak hayata tutunmaya çalışan hanelerin sayısı 3 milyon 495 binden 4 milyon 419 bine çıktı" diyen CHP Sözcüsü Öztrak, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Hükümet torba yasalarla, Cumhurbaşkanı kararlarıyla zam oldu, zulüm oldu milletin üstüne yağdı. Açıkça ekonomik soykırım uyguluyor. Buna rağmen yeni Bakan turpun büyüğünün heybede olduğunu Söylemekten de çekinmiyor. Yani bu günümüzü aratacak, Çok daha kötü günler yaklaşıyor. Sonunda Meclis’e getirdikleri ek bütçe de bunun ispatı.”

BAZI MYK ÜYELERİ KARŞI ÇIKMIŞ

CHP’de görevden alma kararları da gündemi meşgul ediyor. Edinilen bilgiye göre, geçen hafta Kayseri, Ağrı, Muş, Mardin, Van ve Hakkari il başkanlarının görevden alınması kararı sırasında MYK’de farklı görüşler dillendirildi. Bazı genel başkan yardımcıları, görevden alma kararlarının kurultay ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilişkilendirilebileceğini bildirerek tekrar değerlendirilmesini istedi. Kılıçdaroğlu’nun ise “Bu isimleri 14 Mayıs’tan sonra görevden alacaktık. Seçimlerde yeterince çalışmadığı tespit edilen bu kişileri iki seçim arasında görevden alma düşüncemiz, o dönem de olumsuz sonuç doğurabileceği için ertelenmişti. Görevden alınma kararlarının başka bir nedeni yok” dediği ve kararın alındığı öğrenildi. 

48 KENTE DENETÇİ

Son CHP MYK toplantısında, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu kentlerinde yer alan 48 ili denetlemeleri için 31 denetçi de görevlendirildi. Buna göre, denetçiler hafta boyu gerçekleştirecekleri ziyaretlerde geride kalan seçim sürecindeki çalışmaları inceleyecek, ayrıca yerel seçimlerde yapılması planlanan çalışmalar hakkında il yönetimlerinden bilgi alacak. Daha sonra bir rapor hazırlayacak denetçiler, bu raporu MYK gündemine sunacak. Denetimler, daha sonra diğer bölgelerle sürecek. Denetçiler, parti meclisi üyeleri ile mevcut ve eski milletvekilleri arasından belirlendi.

EKSİKLERLE YÜZLEŞİLMELİ

CHP’de parti içindeki guruplardan açıklamalar da devam ediyor. CHP Sol Kanat imzalı bildiride değişim ve yerel seçim tartışmalarına ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Eksiklerle yüzleşme kültürü ve sürekli yenilenme hali, sosyal demokrat ideolojinin olmazsa olmazıdır. Kurultay, Türkiye ve dünya sorunlarının tartışıldığı, geride bıraktığımız seçimlerin objektif değerlendirmesinin yapıldığı, partimizin yerel seçimlerde ve gelecekteki çizgisinin belirlenmesini sağlayacak bir fikir platformuna dönüştürülmelidir. Bizi iktidara taşıyacak bu davanın ilk adımı örgütümüzle ve yurttaşlarımızla kurulacak sahici bir ilişkiden geçiyor.”