CHP’de il başkanları, aday listelerini ve ittifak ilişkilerini eleştirdi. İBB Başkanı İmamoğlu ise 81 il başkanının yayımladığı ortak bildiriye sert tepki gösterdi.

CHP’de değişim restleşmesi
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP’de önceki gün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanan il başkanları, 14 Mayıs seçimlerinde alınan sonucun ana etkeninin ittifak partileri ile kurulan ilişki olduğunu savundu. Edinilen bilgiye göre seçim sürecinde ittifak partilerinden katkı alamadıklarını bildiren il başkanları, “Sadece bizim örgütlerimiz çalıştı. İttifak ortaklarının büyük bir bölümü sahada varlık göstermedi. Oy geçişlerinin olmadığı da çok açık” dedi. Aday listelerini de eleştiren il başkanları, tabanın kabul etmeyeceği isimlerin aday listelerinde yer aldığını, seçmene bu durumu açıklayamadıklarını ifade etti.

İl başkanlarının yaklaşık 50’sinin söz alarak konuştuğu ve seçim sürecini değerlendirdiği toplantıda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da çeşitli eleştiriler yönelttiği öğrenildi. Buna göre, Kılıçdaroğlu, il başkanlarına “Partinin fikir ve hedeflerini tabana yayamadınız” derken milletvekili aday listeleri hakkında ise “Listeyi son anda gördüm. Türkiye için çok kritik bir seçimdi. Oluşturduğum komisyon aday listelerinden sorumluydu” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun il başkanlarına ülkenin kısa sürede yeniden genel seçim sürecine gireceğine yönelik ifadeler kullandığı da aktarıldı. Kılıçdaroğlu’nun, “En geç iki sene içerisinde yeniden seçim sürecine girilecek. Partinin bir an önce sistemsel değişikliklerle o sürece hazırlanması gerekiyor” dediği bildirildi.

ELEŞTİRİDEN MUAF DEĞİLİZ

Yaklaşık 10 saat süren toplantıda il başkanlarının ortak görüşünü yansıtan bir bildirinin açıklanması kararlaştırıldı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaptancıoğlu da sosyal medya hesabından bildirinin ertesi gün açıklanacağını duyurdu. Ertesi gün kaleme alınan bildiride "sistem değişikliği” vurgusu yapıldı. CHP İl Başkanları tarafından yayımlanan ve "sistem değişikliği" vurgusunun yapıldığı bildiride özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Kişi bazlı kurtarıcı söyleminden kaynaklanan, yapısal ve işleyişsel eksikleri içermeyen değişim taleplerinin sağlıklı bir sonuç doğurmayacağı ortadadır. Partimizde Genel Başkanımız dahil hiçbirimiz eleştiriden muaf değiliz. Yapıcı, eksiklerimizi gösteren eleştirilerin başımızın üzerinde yeri vardır, kabulümüzdür. Nitekim toplantımızda bizler il başkanı olarak düşüncelerimizi eleştirilerimizi özgürce dile getirdik. Bununla birlikte seçim süreci boyunca hepimizden daha çok çalıştığının bizzat tanığı olduğumuz Genel Başkanımızı itibarsızlaştırmaya yönelik yaklaşımları tasvip etmediğimizin de bilinmesini isteriz.

CHP yüz yıllık bir ulu çınardır, genel başkanından il başkanına sorumlu bütün mevkilerdeki yöneticilerini örgütlerinin seçtiği köklü bir partidir. Biz il başkanları olarak değişimden yana mıyız? Elbette. Değişim konusunda 'Örgüt bu konuda ne düşünüyor acaba?' diye soran olmasa da biliyoruz ki, partimizin tarihsel yolculuğunu Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına taşıyacak kadrolar Cumhuriyet Halk Partisi'nde vardır ve davaları için harekete geçmeye hazırdır.

Bu bakış açısıyla, kişi merkezli değil, ilke ve program merkezli bir anlayışla yürüteceğimiz kurultay sürecini fiili olarak başlatmış bulunuyoruz. Yerel seçimler öncesi CHP il başkanları ve örgütü olarak her aşamada kendimizi sorgulayacak, eksikliklerimizi tamamlayacak, demokratik bir parti tüzüğünü hayata geçirecek ve kurultayımızı da tamamlayacağız.”

TÜZÜK KOMİSYONU DA TOPLANDI

CHP’de oluşturulan komisyon da tüzük değişikliği çalışmaları için ilk toplantısını yaptı. CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre’nin başında bulunduğu dokuz kişilik Tüzük Komisyonu, ilk toplantısında ön seçimi ele aldı. Komisyonun, hem milletvekili hem de belediye başkanı adaylarının ön seçimle belirlenmesi hakkında değişiklikler yapacağı ve bu yönde çalışmalar gerçekleştirdiği kaydedildi. Tüzük komisyonu ayrıca bir sonraki toplantıya kadar “demokratik ülkelerden siyasi partilerin Tüzüklerini inceleme” kararı da aldı.

İMAMOĞLU’NDAN SERT TEPKİ

İl başkanlarının açıklamasında yer alan “Kalıcı değişimi sağlayacak olan kişilerden ziyade fikirlerdir” ifadelerini ‘imalı’ olarak nitelendiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İkili konuşur gibi metin yazılmaz. 81 il başkanının aynı fikirde olduğunu düşünmüyorum. Açıklama dört il başkanına ait” dedi.

İmamoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “CHP’yi topluma açarak örgütümüzü gençleştirmeliyiz. Parti içi demokrasi vazgeçilmez prensibimiz olmalı. Değişmek zorundayız. Değişime direndiğimiz her dakika toplumla aramızdaki mesafe açılıyor. Muhalefette yaşanacak yenilenme yeni bir ittifak mimarisinin kurulmasının da anahtarıdır. Toplum muhalefetin genelinden bir yenilenme ve dönüşüm beklemektedir. Yeni ittifakların toplumda güven tazelemesi ve iktidar umudunu diri ve enerjik tutması bir zarurettir. Değişemeyen ve dönüşemeyen bir muhalefet iktidarı da değiştiremez. Ülkeye demokrasiyi getirebilmek için önce kendimizi değiştirmeliyiz.”

DÖRT İL BAŞKANI

İmamoğlu’nun “Metni hazırladılar” dediği il başkanlarının ise Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve Manisa İl Başkanı İsmail Çalışkan’dan oluştuğu olduğu öğrenildi.