Parti içi “değişim” mesajlarının yükseldiği CHP’de son MYK toplantısında kurultay ve yaklaşan yerel seçimler ele alındı. Değişim talepleri için kurultaya işaret edildi.

CHP’de gündem kurultay
Fotoğraf: CHP

BirGün/Ankara

CHP MYK toplantısında, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, kurmayları ile yaklaşan yerel seçimler öncesi il ve ilçelerdeki son durumu ele aldı. Edinilen bilgiye göre, kongreler sürecini başlatan CHP’de resmi takvimlendirme sürecinin yarın gerçekleştirilecek il başkanları toplantısında karara bağlanması planlanıyor. Bu süreci hızla tamamlamak isteyen parti yönetiminin daha sonra belediye başkanı adaylarını belirleyeceği kaydedildi. Büyük kurultayın tarihi ise henüz netleşmedi. Asgari ücret tespit çalışmalarının da gündeme geldiği toplantıda, CHP’nin resmi önerisi, 15 bin TL olarak belirlendi, daha aşağısının vatandaşları açlığa terk etmek anlamına geleceği bildirildi. Toplantıda ayrıca AKP’nin ekonomik eksen değişikliklerine rağmen hayat pahalılığını tersine çeviremeyeceğine yönelik tespitlerin yapıldığı da kaydedildi.

MYK toplantısının ardından değerlendirmelerde bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, değişim talebi hakkında konuştu. Kongreler sürecinin başladığını ve değişimin kapsamına delegelerin karar vereceğini söyleyen Öztrak, şu açıklamaları yaptı: “Önümüzdeki yerel yönetim seçimleri ağır güvensizlikle malul Erdoğan hükümetinden kurtulmak için önemli bir fırsattır. Seçimde onları uğratacağımız büyük hezimet bunun önünü açacaktır. İstediğimiz sonuçları alamadığımız bir genel seçim geçirdik. Son genel seçimde, ülkemizde 25 milyondan fazla insanın oyunu aldık. Ama seçimi kazanamadık. Şimdi, bu yüzde 48 oranındaki millet desteğini korumak, bunun üzerine ezici bir zafer inşa etmek için çok çalışma zamanı. Bu çerçevede, kongreler sürecini başlattık. Partimizin eksiklerini giderme, değişim sürecini, üyelerimize ve delegelerimize emanet ettik. Mahalle, ilçe ve il kongrelerimizi, kimsenin gölge etmediği, rekabetçi bir ortamda, aklıselimle zamanında tamamlamaya çalışıyoruz. Parti Meclisimizin kararıyla da bu süreci demokrasi ve yenilenme kurultayımızla taçlandırmaya kararlıyız. Hariçten gazel okuyan Saray’ın üyelerimizden, delegelerimizden, örgütlerimizden dem vurmasının, partimizden bahsetmesinin mezarlıktan geçen birinin korkusunu bastırmak için ıslık çalmasına benzediğinin de farkındayız.”

ÜMİT ÖZDAĞ’DAN KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA ZİYARET

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. CHP Genel Merkezi’nde görüşen iki genel başkan, geride kalan genel seçimler ve yaklaşan yerel seçimleri ele aldı. Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ, yaptığı açıklamada, “Sayın Genel Başkan, seçim sürecinde iki kez Zafer Partisi'ni ziyaret etmişti. Hem iade-i ziyarette bulunduk, hem de seçimi değerlendirdik. Kendisinden geçen hafta randevu istedim. Güzel bir ziyaret oldu” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da “Sayın Genel Başkan'la güzel bir görüşme oldu. Türkiye'yi, seçimleri, seçim sonuçlarını, yerel seçimleri değerlendirdik” dedi. Genel başkanlar, yerel seçimlerde birlikte hareket edip etmeyeceklerine ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı. Görüşmede iki partinin son seçimde aldığı sonucun ve yedi maddelik protokolün kamuoyundaki etkisinin ele alındığı öğrenildi. Belediyelerdeki olası işbirlikleri için iki partinin yerel seçimlerden önce yeniden temas kurabilecekleri de öne sürüldü.