İçişleri Bakanlığı’nın YSK’ye paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bunun hukuka ayrı olduğunu vurgulayarak, “İçişleri Bakanı’nın kanunsuz emrini uygulayanlar, yarın hepsi bununla ilgili idari, ceza ve disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya kalabilirler. Buradan uyarıyoruz, bu suçtur, hukuksuz bir işin içinde olmayın" dedi.

CHP’den "YSK'ye paralel seçim takip sistemi" açıklaması: Hukuksuz emri uygulamayın

BİRGÜN EGE

CHP İzmir Milletvekili ve 28. Dönem İzmir Milletvekili Adayı Avukat Murat Bakan, seçim güvenliğine ilişkin CHP İzmir İl Binası’nda basın toplantısı düzenledi. Murat Bakan, partisinin gündeme getirdiği ‘Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) paralel yapılanma’ konusu hakkında açıklama yaptı.

Geçtiğimiz günler de CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in, İçişleri Bakanlığı’nın YSK’ye paralel bir seçim takip sistemi kurduğuna yönelik açıklamasını hatırlatan CHP’li Bakan, “Muharrem Bey’in açıklamasından sonra konuyu biz de inceledik. Geçmişten bugüne yasa dışı olarak, İçişleri Bakanlığı’nın (Süleyman Soylu döneminde) polislerin whatsapp gruplarında, kendi görevli oldukları sandıklarda; whatsapp grupları aracılığıyla sandık sonuçlarını yukarıya ileterek İçişleri Bakanlığı’na ulaştırdıklarını biliyorduk. Ama şu an GAMER (Güvenlik Acil Durum Koordinasyon Merkezi) dediğimiz bu sistem, hukuki olmayan bir şeyi meşru bir zemine oturtma anlamına geliyor” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı’nın 1 No’lu kararnamesi, İçişleri Bakanlığı’nın yetkilerini anlatır" diyen Murat Bakan, "İçişleri Bakanlığı’nın yetkisi güvenliktir, asayiştir, nüfus ve vatandaşlık ile ilgili işlemlerdir. Bunların dışında, YSK’nın yapacağı veya il-ilçe seçim kurullarının yapacağı işlemlere ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın yetkisi yoktur. Dolayısıyla İçişleri Bakanlığı bu sistemi kurmakla, bu sisteme veri gönderecek tüm memurlar için söylüyorum; suç işlemiş oluyor" diye konuştu.

SOYLU'YA TEPKİ

Süleyman Soylu'nun aynı zamanda milletvekili adayı olduğunu anımsatan Bakan, "Seçim sonuçlarını hakkı ve yetkisi olmayan, yetkisini aşan bir şekilde paralel yapı kurarak herkesten önce ediniyor. Bununla, İçişleri Bakanlığı’nda istihdam ettiği, trol olarak görev yapan, sivil memur olarak alınmış ancak mevzuata uygun bir şekilde alınmadığını bildiğimiz personel aracılığıyla seçimleri manipüle edebilme, seçim sonuçlarıyla ilgili erken açıklama yapabilme olanağına sahip. Süleyman Soylu’nun elinde; doğrudan kendisiyle çatışan, sadece muhalefet değil zaman zaman iktidar milletvekilleriyle ilgili haber yapan birkaç internet sitesi var. Buradan yapılan bir operasyon da var. Süleyman Soylu’nun açıklamalarına baktığımızda; meşru seçim sonucunu darbeyle karşılaştırıyor” diye konuştu.

İzmir’de de ‘paralel sistem’ konusunda çokça duyum aldıklarını belirten Bakan, “Mesela Torbalı’da kaymakamlığın bu sistemi, yani GAMER’in içindeki YSK’ya paralel yapıyı kurabilmek için bilgisayar istediğini, Kiraz’da kaymakamlığın bunula ilgi seçim kuruluna yazı yazdığını duyuyoruz. Bu yapılacak işlemlerin hukuka aykırı olduğunu, bu konuda verilen emrin de kanunsuz olduğunu söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

"SAVCILIĞA BAŞVURACAĞIZ"

İzmir’de söz konusu olayla ilgili 30 ilçe başkanlığıyla birlikte hem savcılığa hem de seçim kuruluna başvuracaklarını ifade eden Bakan, şunları söyledi: “Polislerden, memurlardan, kaymakamlardan kendi görev ve yetkilerinde olmayan, İçişleri Bakanlığı’nın görev ve yetkisinde olmayan bir konuda bu hukuksuz emri uygulamamalarını isteyeceğiz. Polise görev yetki alanında olmayan, kanunda olmayan bir konuda sorumluluk verilmesi hukuka aykırıdır. Bir de İçişleri Bakanı’nın milletvekili adayı olduğunu düşünürsek, bu, görevi kötüye kullanma suçunu oluşturabilecek bir durumdur. İçişleri Bakanı’nın kanunsuz emrini uygulayanlar, yarın hepsi bununla ilgili idari, ceza ve disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya kalabilirler. Buradan uyarıyoruz, hukuk çerçevesinde hareket etsinler diye."