CIA ile görüşme Batı’ya gözdağı
CIA direktörünün Kabil’de gizlice görüştüğü Taliban, Batılı güçlere ülkedeki askerlerini çekmeleri için ek süre vermeyeceğini açıkladı. Köktendinci örgüt yönetim için atamalara da başlarken ülkede kaos sürüyor.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Afganistan’da kaos ve istikrarsızlık devam ederken 15 Ağustos’ta yönetimi ele geçiren Taliban hükümet için ilk görevlendirmelerini yaptı. Eski Guantanamo tutuklusu Molla Abdül Kayyum Zakir’i vekaleten savunma bakanlığına atanırken Maliye Bakanı Gül Ağa, İçişleri Bakanı vekili Sadr İbrahim istihbarat şefi Necibullah oldu. Molla Şirin Kabil valisi, Hamdullah Nomani de başkent Kabil’in belediye başkanı yapıldı. Bir haftayı aşkın bir süredir bankaların kapalı olduğu ülkede Taliban, ‘ekonomik atılım gerçekleştirmek’ amacıyla Merkez Bankası başkanlığı koltuğuna da Hacı Muhammed İdris’i atadı.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, yaptığı açıklamada, Taliban’ın ‘bankacılık prosedürlerini uyumlaştırma, düzenleme ve insanların ticaret zorluklarına bir çözüm bulma çabalarına’ ilişkin olarak bu atamanın yapıldığını söyledi.
BATI’YA ULTİMATOM
20 yıl sonra yeniden yönetimi ele geçiren Taliban, Batılı güçlere ülkedeki askerlerini çekmeleri için ek süre vermeyeceğini açıkladı. Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, ABD’nin daha önce ilan ettiği son çekilme tarihi olan 31 Ağustos’un kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu söyledi. Şahin, çekilme süresinin uzatılmasının Afganistan’ın işgalinin de uzaması anlamına geleceğini belirtti. Sözcü, ‘Kabil Havalimanı’ndan tahliyeler tamamlandığında güvenliğini biz sağlayacağız” dedi.
Reuters haber ajansına göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas 31 Ağustos sonrasında da Kabil Havalimanı’ndan tahliyelerin sürdürülmesi için ABD ve Türkiye ile görüştüklerini açıkladı. G7 ülkelerinin tahliyeler konusunda koordine olması gerektiğini dile getiren Maas, “Taliban’la da bu konuyu görüşmemiz gerekiyor” dedi. ABD, İngiltere, Almanya, Japonya, Fransa, İtalya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri de dün Afganistan’daki çekilmeyi ve gelişmeleri ele almak üzere bir video konferans yaptı.
İRAN'DAN PETROL İHRACI
Diğer yandan İran, Afganistan’da petrol ve gaz ihracatına tekrar başladı. İran Petrol, Gaz ve Petrokimya Ürünleri İhracatçılar Birliği’nin açıklamasına göre Taliban’ın petrol üzerindeki gümrük vergisini yüzde 70 kesmesinin ardından birkaç gün önce ihracat yeniden başladı. Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle ortaya çıkan panik yüzünden ülkedeki petrol fiyatları artmıştı. Taliban, bu fiyat artışıyla mücadele edebilmek için İran’dan kapılarını ticaret için açmasını istedi. Bunun üzerine ticaret yeniden başladı.
CIA, TALİBAN İLE GÖRÜŞTÜ
Öte yandan Washington Post’un ismi açıklanmayan ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, CIA Direktörü William Burns, pazartesi günü Kabil’de Taliban lideri Molla Abdul Ghani Baradar ile gizli bir görüşme gerçekleştirdi.Burns ile Baradar’ın, görüşmede yabancı güçlerin Afganistan’dan geri çekilmesi için belirlenen son tarih konusunu ele almış olabileceği öne sürüldü. Burns, Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinden bu yana Taliban ile görüşen en üst düzey ABD yetkilisi oldu.
Taliban korkusundan ülkeden kaçışlar sürerken BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ülkede yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Toplu infazlara ilişkin haberler aldıklarını söyledi.
***
Kabil’de müzik sustu: Bir daha çalmayacaklar
Müziği tamamen yasaklayan Taliban, Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü’ndeki enstrümanları parçaladı, okul kapandı, öğrencileri korku içinde. Enstitünün kurucusu ve direktörü Ahmad Sarmast, ABD’de yayın yapan NPR’ye yaptığı açıklamada, Taliban militanlarının okula ait araçları çalmaya çalıştığını ve enstrümanları parçaladığını söyledi. Gazeteci Anees Ur Rehman da parçalanan enstrümanların görüntüsünü şu notla paylaştı: “Bugün kalbim kırık. Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü’ndeki enstrümanlar yok edildi. Orkestradan müzisyenler evlerine gitti, bir daha çalmayacaklar. Son…”
Müziği tamamen yasaklayan Taliban, radyo ve televizyonlarda da müziği engelledi. NPR’nin haberine göre, Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü’nden müzisyenler evlerine kapandılar, korku içindeler.