CIA'in terörist olduğundan kuşkulandığı kişileri taşımak ve sorgulamak

CIA'in terörist olduğundan kuşkulandığı kişileri taşımak ve sorgulamak için kullandığı uçaklardan birinin 2002 yılında Adana'ya indiği iddia edildi.

Uçakta kimlerin olduğu ve Adana'da ne kadar kaldığı ise bilinmiyor. CNN'de yayımlanan habere göre; Adana'ya inen uçak daha sonra farklı bir kuyruk numarası ile uçmaya başladı.

Yeni kuyruk numarası ile uçan uçağın Adana'dan sonra İtalya'da İmam Ebu Ömer'in kaçırılmasında kullanıldığı öne sürüldü. İmam Ebu Ömer'in CIA tarafından kaçırıldığı Mısır'da işkence gördüğü iddia ediliyor. Washington bu suçlamaları kabul etmiyor.

Avrupa gündemini uzun süre meşgul eden CIA uçaklarından birinin, daha önce, 2005 yılında, Sabiha Gökçen Havalimam'na indiği ortaya çıkmıştı.

CIA, El Kaide bağlantılı terör zanlılarını Doğu Avrupa ülkelerindeki askeri üsler işkence yaparak sorgulamak ve gizli uçak seferleriyle ülkeden ülkeye taşımakla suçlanıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Polonya ve Romanya'yı suçluyor.

İki ülke iddiaları reddediyor. ABD ise iddiaları ne doğruluyor ne de yalanlıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CIA uçaklarının Avrupa ülkelerinin hava sahasını kullandığı iddialarının ardından, 2 aralık 2005'te yaptığı açıklamada Amerikan İstihbarat Örgütü CIA'e ait uçağın Sabiha Gökçen Havaalanı'na iki kez indiğini doğrulamıştı.