AKP 17-25 Aralık soruşturmalarına ‘darbe’ derken, Şimşek bu soruşturmalarda ortaya çıkanlar nedeniyle Türkiye’nin gerilediği yolsuzluk endeksi için “Kötü durumdayız” dedi

Ciddi olamazsın!

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının ‘darbe’ olduğunu iddia eden AKP’nin bakanlarından Mehmet Şimşek, bu soruşturmaların üzerinin kapatılması nedeniyle Türkiye’nin gerilediği yolsuzluk endeksi için “Kötü durumdayız, gelişme sağlamalıyız” itirafında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD’nin başkenti Washington’da “Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı” Ofisi’nin (SETA-DC) organize ettiği, “Insight Turkey 5. Yıllık Konferansı–Türkiye’nin Dış Politikası” başlıklı programa katıldı. Insight Turkey 5. Yıllık Konferansı’nın onur konuğu Şimşek, bir saatten uzun süren bir konuşma yaptı.

Yolsuzluklar ile mücadele ve şeffaflık konusunda atılacak adımlara değinen Şimşek, siyasi etik konusunda yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi. Tasarının bitme aşamasında olduğunu kaydeden Şimşek, yılın ilk çeyreğinde bu tasarıyı meclise sunacaklarını ifade etti.

BÜYÜK İLERLEMEYMİŞ!
İngiltere merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne değinen Şimşek şu ifadeleri kullandı: “2002’de yayınlanan yolsuzluk algısı endeksine göre Türkiye 102 ülke arasında 64. sırada yer aldı. Dünyada yolsuzluğun ‘en çok’ olduğu ülkeler arasında 3’te 1’lik dilimdeydik. Bu 2002’deydi. AKP hükümetinin öncesinde. 10 yıldan uzun bir zaman sonra 175 ülke arasından 65. sıradayız. Şu anda yolsuzluğun ‘en az’ yapıldığı 3’te 1’lik dilimdeyiz. Gerçekte büyük ilerleme kaydettik. Ama 175 ülke arasından 65. sıra iyi bir yer değil. Çok daha fazla ilerleme gerekiyor.”

Şimşek’in bahsettiği Yolsuzluk Endeksi’ndeki gerileme 17-25 Aralık operasyonları nedeniyle ortaya çıkmıştı. “Kamu görevlileri ve siyasiler arasındaki var olduğu algılanan yolsuzlukları” ölçen endeksin 2014 raporunda Türkiye en çok gerileyen ülke olmuştu. 2013’te bulunduğu 53. sıradan 64. sıraya gerilen Türkiye için raporda şu değerlendirme yapılmıştı: “Türkiye′nin sıralamadaki bu düşüşü, kuskusuz, yolsuzlukla mücadele alanında son bir yılda sergilediği olumsuz ve değişken performansını yansıtıyor.”