Çiftçi borçlarının faizini ödeyemiyor
Fotoğraf: Depo Photos

Ekonomi Servisi

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, ülkede tarım sektörünün dar boğaza girdiğini belirterek, "Üreticiler borçların faizlerini bile ödemekte zorlanmakta" dedi.

Demirtaş, çiftçilerin yüksek girdi fiyatları nedeniyle üretimi sürdürmekte zorlandığını, ekilmeyen toprakların arttığını, tarım topraklarının amaç dışı kullanılarak yitirildiğini, tarımsal nüfusun azalarak yaşlandığını belirtti.  Çiftçi borçlarının tarımsal üreticilerin karşısındaki en büyük sorunlardan olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Üreticiler artık bu borçların faizlerini bile ödemekte zorlanmaktadır. Ardı ardına borç yapılandırmalarına gidilmesi de bu durumu göstermektedir. Tarımsal üretimin önündeki bir diğer büyük engel de girdi fiyatlarının yüksekliğidir. Bu olgunun da altında yatan sebeplere baktığımızda çiftçilere ucuz girdi sağlayan gübre ve yem fabrikalarının özelleştirilmesi ya da kapatılması, ilaç sanayiinin geliştirilmemiş olması gibi olgularla karşılaşıyoruz” diye konuştu. TZD olarak ‘pansuman’ niteliğindeki politikaların terk edilmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Yeni bir tarım politikası benimsenmeli ve bu politika hayata geçirilmelidir" dedi.

Demirtaş, hükümetin yapması gerekenleri şöyle sıraladı: “İlk aşamada ‘akut’ hale gelmiş girdi fiyatları düşürülmeli ve çiftçi borçları konusunda faizlerin işletilmemesine yönelik gerçek anlamda bir ‘yapılanma’ gerçekleştirilmelidir. Açıklanan buğday ve arpa alım fiyatları çiftçilerimizin beklentisini karşılamamıştır. Ürün alım fiyatlarının gözden geçirilmesi ve deprem ve sellerden zarar gören üreticilerin zararların en kısa zamanda tazmin edilmesi çiftçilerin üretime devam etmeleri açısından büyük bir önem taşımaktadır."