Akaryakıta yapılan zamların ardı arkası kesilmiyor. Son bir haftada benzine yüzde 23,10 ve mazota yüzde 42,11 zam geldi. Üreticiler zamlar sonrası yeniden karasaban dönemine döneceklerini söylüyor .

Çiftçi için yeniden karasaban dönemi

Aycan KARADAĞ

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunun ardından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve dolar kurundaki artışlar, akaryakıtta zam yağmurunu beraberinde getirdi. Son bir haftada benzine yüzde 23,10 ve mazota yüzde 42,11 zam geldi. Ayrıca benzin ve motorin fiyatı yılbaşından bu yana 17 kez zamlandı. Mazota ve benzine gelen zamlar en çok tarımsal üretimi tehdit ediyor. Ege’nin en önemli geçim kaynağı olan tarımda ise üreticiler artan maliyetler sonrası tepkili. Üreticiler yeniden karasaban dönemine döneceklerini belirtti.


Uşak’ta buğday ve hububat üreticiliği yapan İnay Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muammer Arıkan, “Nadasa bırakılan tarlaların sürülmesi gerekiyor ama çiftçi traktörünü yerinden oynatamıyor. Herkes şu anda bekliyor ne olacak diye. Bir traktörün deposunu tamamen bin 200- bin 300 TL civarında doluyor. Ortalama 25 dönüm arazisi olan bir çiftçinin araziyi sürmesi için 80 veya 90 litre civarı mazot alması gerekiyor. Yani bir depoyu tamamen doldurunca 25 dönüm araziyi süremiyoruz. Şu anki rakamlarla bu büyüklükte araziyi bir kere sürmek için bin 800 TL para gerekiyor. Bunlar çiftçiler için ciddi rakamlar. Bu gidişle tekrar karasabana dönerek tarlaları sürmek daha mantıklı hale gelecek. Çiftçi ekemediği için biz bu sene bölgeden un fabrikamıza buğday alamadık. Dışarıdan da un buğday satın alamıyoruz. Büyük problemlerle karşı karşıyayız” dedi.

ÜRETİCİYE ‘ÜRETME’ DİYORLAR

Aydın’da zeytin, incir ve pamuk üreticiliği yapan Özden Ünveren de, “Artan maliyetlerin yanında hiçbir destek alamıyoruz. Son dönemde zaten üreticiler olarak zor durumdaydık. Borcu olmayan çiftçi yok. Birçok çiftçi tarlasını ipotek ettirdi. Verilen mazot ve gübre desteği yetmiyor… Üreticiye ‘üretme’ diyorlar. Biz nasıl geçineceğiz? Bunun yanında biz üretmezsek ülke nasıl ayakta kalacak” diye konuştu. Ünveren sözlerine şunları ekledi: “Akaryakıt zammı durmuyor. Her gün zam ile uyanıp zam ile uyuyoruz. Böyle nasıl gidecek. İki öküz alıp tarlaya süreceğiz. Başka çare kalmadı. Bu zamlarla başa çıkamayız. Tarımda yeni politikalar uygulanmazsa sonumuz iyi değil. Acil önlemler ve destekler olmalı. Başka çaresi yok.”

Üzüm üreticiliği yapan Sarıgöl Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Sinan Gençeli ise, üzüm üreticilerinin en büyük pazarının Rusya ve Ukrayna olduğunu söyledi. Gençeli, “Bu savaş bizi bitirdi. Hem en büyük pazarımız bitti hem de maliyetler artıyor. Akaryakıta yapılan zamlar artık kontrolden çıktı. Bir buçuk yıl önce 250 TL’ye traktör doluyordu. Şimdi ise bin 625 TL’ye doluyor. Biz üreticiler olarak bunu karşılayamayız. Zaten son yıllarda çok zor bir süreç geçirdik. Elimizde ne var ne yoksa satacağız. Artık üzüm artık üretemeyecek duruma geldik. Acil planlama yapılmalı.”