Çiftçi kimyasal ilaca tepkili

Öncü DURMUŞ

Dersim’in Mazgirt ilçesinde 30 köye kımıla karşı ilaçlama uygulaması başladı. Karara tepki gösteren köylülerden Yusuf Polat “Havadan yapılan ilaçlama ekolojinin tüm dengesini bozuyor, topraklarımıza,  hayvanlarımıza ilaçlamanın zararı daha fazla. Ne insanımız ne doğamız zehirlenmesin” ifadelerini kullandı.

Ülkede tarım ve hayvancılığı doğrudan etkileyen kimyasal ilaç kullanımı doğaya zarar veren uygulamalar üretici için bir yıkıma dönüşmüş durumda. Bu kez de Dersim’in Mazgirt ilçesinde köylerde görülen, bir böcek çeşidi olan kımıla karşı ilaçlama uygulamasına başlandı. Uygulamaya tepki gösteren köylüler, ilaçlamanın ektikleri ürünlerden, yetiştirdikleri hayvanlara kadar kımıldan daha fazla zarar verdiğini belirtti.

MUHATTAP YOK

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Yusuf Polat, “Diyarbakır İl Özel İdaresinin başlatmış olduğu bir kararla insanlarımıza kımıla karşı ilaçlama yapmaları konusunda baskı yapmaya başladılar. Muhtarları da araya koyup, köylüleri ilaçlama olmazsa ürün alamazsınız diye korkutuyorlar. Kımıl her yere yayılır ve zarar edersiniz şeklinde dayatma yapıyorlar. Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu bir yer burası. Arıcılık yapıyoruz, buğday üretiyoruz. Biz bu dayatmaya tepki gösterenler olarak da konuşmaya çalıştık ancak bize arılarınızı başka yere taşıyın ilaçlama bitince geri getirir dediler. Çözüm sunuyormuş gibi konuşuyorlar. Gerçek şu ki bu ilaçlama burada ki bütün ekolojiyi tehdit ediyor. İlaçladık bitti diye bir durum yok bunun kalıntıları olacak. Toprağa, ürünlere, arılarımıza doğrudan zararlı bir uygulama” diye konuştu.

ZORLA SATIYORLAR

Bölgede ki doğal popülasyonun kımıl konusunda zaten bir çözüm olduğunu belirten Polat, “Bizim derdimiz bütünüyle yaşadığımız çevreyi korumak. Yani bu sorunla doğal bir mücadele yaratabiliriz. Kuş popülasyonunun çok fazla olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. Zaten kuş türleri, keklik gibi hayvanlar parazitleri, böcekleri temizleme görevi görüyor. Ayrıca kımılın zararı en fazla yüzde on, ilaç kımıldan daha tehlikeli. Üstelik korkuyla ikna ettikleri üreticiden dönüm başına 35 TL ücret alıyorlar. Bizim derdimiz doğamıza sahip çıkmak, sesimizi duyurmak. Farkındalığı kuvvetlendirmek istiyoruz.” diye konuştu.