Bayer’in satın aldığı Monsanto tarafından üretilen ve glifosat içeren Roundup isimli tarım ilacının, kansere yol açması sebebiyle satışı hukuka aykırı bulundu. Çiftçi-Sen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mahkeme kararını uygulaması ve glisofat içeren tarım kimyasallarını yasaklaması yönünde çağrı yaptı.

Çiftçi-Sen: Glifosat içeren tarım kimyasalları yasaklansın

BİRGÜN EGE

Monsanto isimli şirket tarafından üretilen ve glifosat isimli kanserojen madde barındırdığı iddia olunan ilaçların lisanslarının ve ruhsatlarının iptal edilmesi, piyasadan toplatılması glifosat isimli kimyasal maddenin tarım ilaçlarının üretiminde kullanılmasının yasaklanmasına ilişkin Avukat Senih Özay’ın Tarım ve Orman Bakanlığı’na açtığı dava sonuçlandı.

Glifosat isimli kanserojen madde barındırdığı iddia olunan ilaçların lisanslarının ve ruhsatlarının iptal edilmesi, piyasadan toplatılması ve glifosat isimli kimyasal maddenin tarım ilaçlarının üretiminde kullanılmasının yasaklanması talebin haklı bulundu.

Çiftçi-Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan beklentilerinin, mahkemenin hak verdiği talebe uygun davranması, sadece insanları değil doğayı da zehirleyen, ekolojik dengeyi yok eden, glifosat etkin maddesini barındıran tarımsal zehirlerin lisans ve ruhsatlarını iptal edilmesi ve kullanımının yasaklanması olduğunu dile getirdi.

“MAHKEME KARARI BAŞLANGIÇTIR”

Yapılan açıklamada, “Birçok belediye park ve bahçelerdeki otlardan kolayca kurtulmak amacıyla içinde glisofat etkin maddesi bulunan kimyasal zehirleri kullanmakta, bu nedenle toprağı zehirlemekte, toprakta yaşayan yararlı canlıları da yok etmektedir. Ayrıca kullanılan bu kimyasallar park ve bahçelerde ikamet eden evcil hayvanları, bu park ve bahçelerden yararlanan başta çocuklar olmak üzere herkesi zehirlemektedirler. Belediyelerden beklentimiz: Bu kimyasal zehri kullanmaktan vazgeçmeleri, kullanılmaması için kent sakinlerini uyarmaları, apartman bahçelerini denetlemeleridir” denildi.

Birçok çiftçinin kullandığı tohumun, kimyasalların ve hastalandıklarında iyileşmek için kullandıkları ilaçların Bayer tarafından üretildiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şirket bir taşla, birkaç kuş vurmaktadır. Çiftçi dostlarımızdan beklentimiz; doğaya ve kendilerine zarar veren bu kimyasalları kullanmamaları, kullanıp ta zarar görenlerin ise Monsanto ya karşı açılan ve açılacak olan davalara müdahil olmaları, bu kimyasalları kullandıkları süre içinde ciddi sağlık sorunları yaşadılar ise Monsanto’ya tazminat davası açmalarıdır. ABD’ de binlerce çiftçi ‘glisofat maddesinin kansere yol açtığı’ iddiası ile tazminat davaları açmış, Bayer davacıların bir bölümüyle 10 milyar 900 milyon ödeme karşılığında anlaşarak davadan vazgeçmelerini sağlamış, bir bölümü ise davalarını sürdürmüş ve mahkemeler Bayer’in çiftçilere milyonlarca dolara varan tazminat ödemesi kararı vermiştir. Türkiye’de de Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği karar başlangıçtır. Ekolojik dengeyi bozan, tüm canlıların yaşamını tehlikeye atan tarım kimyasallarının kullanımı yasaklanması ancak mücadele edilerek mümkündür ve mağdur olanların mağduriyetleri giderilebilir.”