Çiftçiler canları pahasına mücadele ediyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan'da Narendra Modi hükümetinin tarım reformuna karşı başkent Yeni Delhi'ye çıkan yolları kapatarak eylem yapan çiftçiler zor koşullara rağmen direnişi terk etmiyor. Üç haftadır soğuk hava şartları altında barikatlarda nöbet tutan çiftçilerin 35'i hayatını kaybetti.

Binlerce çiftçi, Modi hükümetine

“Tarımda tekel şirketlerin egemenliğini artıracak düzenlemeler geri çekilsin” çağrısında bulunuyor. Çiftçi liderlerinden Darshan Pal, soğuk hava koşulları nedeniyle eylemci çiftçilerin hayatını kaybettiğini açıklarken Haryana eyaleti polis yetkilisi Manoj Yadav, can kaybının 25 olduğunu iddia etti. Yadav, ölümlerin 14’ünün çoğu kalp krizi ve soğuğa bağlı nedenlerle meydana geldiğini, 10 çiftçinin Pencap’tan Delhi’ye protestolara katılmak üzere gelirken yolda trafik kazalarında yaşamlarını yitirdiğini, bir çiftçinin ise iki gün önce intihar ettiğini belirtti.

TRAFİK KAZASINDA CAN KAYBI

Hindistan’daki çiftçi örgütlerinin çatı örgütü olan Tüm Hindistan Kisan Sangharsh Koordinasyon Komitesi’nden yapılan açıklamada ise eylemlere katılmak için çıktıkları yolda trafik kazalarında beş çiftçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

'ÜÇ YASAYI GERİ ÇEKİN'

Yeni Delhi girişinde kamp kuran çoğu 60 yaşın üzerindeki çiftçiler soğuk havaya karşın geceyi traktörlerinde ve motorlu araçların arasında geçiriyor. Ülkenin kuzeyinde geceleri hava sıcaklığı 3-4 dereceye kadar düşüyor. Başbakan Narendra Modi’nin bakanlarının çiftçi örgütleriyle yaptığı görüşmeler ise sonuç vermiyor. Çoğu Pencap ve Haryana’dan gelen çiftçiler özel şirketlerin tarım alanındaki hâkimiyetini artıracak ve devletin çiftçilerden asgari fiyat garantisiyle satın alımını engelleyecek üç yasa geri çekilene dek eylemlere devam edeceğini vurguluyor.