Çiftçi Sen Genel Başkanı Erdem “Onurumuz için, sağlık için, gıda egemenliğini esas alan kamu politikaları için, topluluklarımızı ve doğal kaynaklarımızı korumak için mücadele etmek hakkımız” ifadelerini kullandı.

Çiftçiler kazanacak
Fotoğraf: Depo Photos

BirGün/Ankara

AKP’li yıllarda uygulanan emek ve üretim karşıtı, ithalata dayalı tarım politikalarının sonuçları küçük aile çiftçilerinin yıkımına neden oldu. Tarımda üreticinin kaderi piyasa güçlerine teslim edildi. Çiftçi sayısı azaldı, tarım arazileri amaç dışı kullanıma açıldı. 17 Nisan Dünya Çiftçilerinin Mücadele Günü olayısıyla Çiftçi Sen’den yapılan açıklamada “Mücadele etmek hakkımız” denildi.

Çiftçi Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ve Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu imzasıyla yayımlanan açıklamada “21. yüzyılda herkese yetecek kadar gıda mevcut olmasına rağmen yüz milyonlarca aç insan olması, eşitsizlikler ve insan hakları ihlallerinin kötüleşmesi, suç, zorla alıkoyma ve otoriter rejimlerin küresel olarak artışta olması kabul edilemez. Onurumuz için, sağlık için, gıda egemenliğini esas alan kamu politikaları için, topluluklarımızı ve doğal kaynaklarımızı korumak için mücadele etmek hakkımızdır” ifadelerine yer verildi.

“Gıda krizlerinin ve açlığın kalıcı çözümü, küçük çiftçilerin ve tüketicilerin gıda politikalarının biçimlendirilmesine aktif katılımıdır” denilen açıklamada “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen kısa adı ‘Köylü Hakları Deklarasyonu’ ve BM ‘Köylülerin ve Kırsalda Çalışan Diğer İnsanların Hakları Deklarasyonu’ ülkemizde de kabul edilmeli ve iç hukuk haline getirilmeli” denildi.

TARIM İSTİHDAMI AZALDI

Çiftçilerin mücadele gününde ülkedeki çiftçilerin ve tarımın durumu:

2002 yılında tarımda istihdam edilen nüfus 7 milyon 458 bin kişi iken 2022 yılında tarımda 4 milyon 910 bine indi.

GIDA GÜVENCESİ GERİLEDİ

The Economist ‘Küresel Gıda Güvencesi 2022 Endeksi’nde Türkiye, 2012-2020 arasında dünyada gıda güvencesinde en çok kan kaybeden 7’nci ülke oldu. Türkiye, endeksin ilk hazırlandığı yıl olan 2012’de 36’ncı sırada yer alırken, 9 yılda 11 sıra kaybedip 47’nci sıraya geriledi.

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

2002’de 2,6 milyon çiftçinin bankalara olan borcu 2,4 milyar lirayken bugün 2,2 milyon çiftçinin bankalara olan borcu 325 milyar liraya fırladı.

AKP iktidara geldiğinde 41 milyon hektardan fazla olan tarım alanı 38 milyon hektara düştü. 

***

ÇİFTÇİNİN MÜCADELE GÜNÜ

1993 yılında kurulan 87 ülkeden 146 üyesi olan çiftçilerin küresel örgütü "La Via Campesina" (Çiftçi Yolu), 1996 yılında Meksika’da 2’inci Uluslararası Kongresini topladığı sırada Brezilya’da 21 topraksız çiftçinin katledilmesi üzerine 17 Nisan’ı 21 mücadeleci üyesinin anısına "Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü" olarak ilan etti. La Via Campesina, 1996’dan bu yana her yıl 17 Nisan öncesinde bir tema belirliyor. Bağlı tüm örgütleri de, 17 Nisan haftasında belirlenen tema etrafında şekillenmiş bir eylem gerçekleştiriyor.