Çiftçiler kazandı
Hindistan’da tarım sektöründe özelleştirmelerin önünü açan üç yasa, çiftçilerin direnişiyle tarihe gömüldü. Hükümete geri adım attıran çiftçiler elde ettiği zaferi eylemlerde yaşamını yitiren 700’ü aşkın çiftçiye adadı.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hindistan'da Başbakan Narendra Modi liderliğindeki sağcı BJP hükümeti, ülkedeki çiftçileri bir yılı aşkın süredir tarım şirketleri karşısında savunmasız bırakılan üç yasayı geri çekme kararı aldı. Hükümetle yapılan müzakerelerde tarım yasalarında değişiklik yapılması teklifini kabul etmeyen direnişçi çiftçiler en sonunda hükümete geri adım attırarak tarihi bir zafer elde etti. Çiftçi örgütleri, bu kararı 14 aylık direnişte yaşamını yitiren 700'ü aşkın çiftçiye adadıklarını açıkladı.
Başbakan Modi dün sabah yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, "Üç tarım yasasını da geri çekmeye karar verdik. Bu ayın sonunda başlayacak parlamento oturumunda bu üç yasanın geri çekilmesi için anayasal süreci başlatacağız" diyerek kararı duyurdu. Eylemci çiftçilere de "eve dönün" çağrısı yapan Modi, "Protestoların parçası olan tüm çiftçilere sesleniyorum, şimdi evinize, sevdiklerinize, tarlanıza, ailenize dönün. Daha ileriye doğru yeni bir başlangıç yapalım" ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİ ÖRGÜTLERİ YENİ EYLEME HAZIRLANIYOR
Çiftçi örgütleri ise Modi'nin açıklamasının "tarihi bir zafer" olduğunu ancak parlamentoda bu yasalara ilişkin ay sonunda yapılacak oturuma dek eylemlere devam edeceğini ilan etti. Yaklaşık 250 çiftçi örgütünün yer aldığı Tüm Hindistan Çiftçileri Mücadele Koordinasyon Komitesi (AIKSCC) aynı zamanda protestoların birinci yıldönümü olan 26-27 Kasım'da Yeni Delhi'ye kitlesel bir yürüyüş düzenleyeceğini duyurdu. Açıklamada, söz konusu tarihi zaferin eylemlerde hayatını kaybeden 700'ü aşkın çiftçiye adandığı belirtildi.
40'tan fazla çiftçi sendikasının yer aldığı Birleşik Çiftçi Cephesi (SKM) lideri Darshan Pal ise "Çiftçiler mücadeleden vazgeçmediği için kazandı" diyerek kararı tebrik ettiğini ancak çiftçi komiteleriyle eylemlerin devam edeceğini ifade etti. Hint Çiftçiler Birliği lideri Rakeş Tikait de "Parlamentoda tarım kanunlarının yürürlükten kaldırılacağı günü bekleyeceğiz. Hükümet çiftçilerin diğer sorunlarını da tartışmalıdır. Çiftçilere tarımsal ürünleri için kârlı bir fiyat sağlanması garanti altına alınmalıdır" açıklaması yaptı.
EYALET BAŞBAKANLARI DİRENİŞÇİLERİ KUTLADI
Aylarca eylemlerin sürdüğü Yeni Delhi'de eyalet başbakanı Arvind Kejriwal da çiftçileri kutladı. Kejriwal, yaptığı açıklamada, "Bugün, Bağımsızlık Günü gibi tarihte altın harflerle yazılacak. Hükümet "terörist" ilan ettiği çiftçilerin önünde eğilmek zorunda kaldı. Bu aynı zamanda demokrasinin zaferidir" dedi. Kerala Eyalet Başbakanı Pinarayi Vijayan da "Çiftçiler, sınıf mücadeleleri tarihinin en parlak bölümlerinden birini yazdılar. Eşsiz bir kararlılık ve ölümsüz bir ruhla savaşanlara selam olsun" açıklaması yaptı.
YAŞAMINI YİTİRENLERİN HESABI SORULMALI
Ülkedeki muhalefet partilerinden yapılan açıklamalarda da çiftçilerin mücadelesi kutlandı. Ana muhalefet partisi Hindistan Ulusal Kongresi (INC) "Polisi eylemci çiftçilere saldıran hükümet, bugün kanunların kaldırılacağını ilan etti. Adaletsizliğe karşı elde edilen zafer için tüm çiftçileri kutluyoruz" açıklaması yaptı.
Hindistan Komünist Partisi-Marksist (CPI-M) de açıklamasında, "Çiftçilerin ilham verici ve cesur mücadelesi inatçı bir başbakana boyun eğdirdi. Modi, kararı açıklarken hâlâ çiftçileri hedef alan bu yasaları haklı çıkarmaya çalıştı ve onlara yönelik saldırılarla ilgili hiçbir pişmanlık göstermedi. Bu mücadelede hayatını kaybeden 700'ü aşkın çiftçinin hesabı sorulmalıdır. Tehditlere, saldırılara göğüs geren çiftçilerin tarihi zaferini selamlıyoruz" dedi.
19 KASIM GÜNÜ SEÇİLDİ: MODİ'NİN SEÇİM TAKTİĞİ
Öte yandan, Modi'nin kararı açıklamak için Sihlerin tarihi lideri Guru Nanak'ın her yıl 19 Kasım'da yapılan doğumgünü kutlamalarını tercih etmesi ise seçim tartışmalarına neden oldu. Modi'nin kararı, çiftçilerin yoğunlukta olduğu Uttar Pradeş ve Pencap eyaletleri için 19 Kasım'ın önemli bir tarih olması ve bu eyaletlerde seçim tarihinin yaklaşması nedeniyle ülke basınında seçim taktiği olarak yorumlandı.
Geçen yıl eylül ayında yürürlüğe giren üç tarım yasası, sektörde büyük özelleştirmelere alan açarken devlet tarafından çiftçilere verilen minimum fiyat güvencesini kaldırmıştı. Söz konusu yasalarla küçük çiftçiler, büyük tarım tekelleriyle rekabet edemez hale gelmiş ve buğday ve pirinç gibi temel ürünlerde yetersizlik ihtimali artmıştı. Hükümet yasaların tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini iddia etmiş, çiftçiler ise ürünleri yetiştirirken harcadıkları maliyetin yüzde 50'sini geçecek şekilde bir ücretlendirme yapılmasına karşı çıkmıştı. Bunun "açlık" anlamına geldiğini savunan çiftçiler, 14 aydır geri adım atmayarak kazanım elde etti.