Çiftçiler polis barikatını traktörle yıktı

Hindistanlı binlerce çiftçi yeni tarım yasasını protesto etmek için başkent Yeni Delhi’de iki gün boyunca protesto düzenledi. Çiftçiler kendilerini büyük şirketlere karşı savunmasız bırakan yasanın geri çekilmesi talep ediyor.

Dün başkent Yeni Delhi’ye girmeye çalışan binlerce çiftçi ise Haryana eyaleti ile Delhi birlik toprağı sınırında güvenlik güçlerinin engellemesiyle karşılaştı. Delhi’ye giden karayolu üzerindeki Sindhu kontrol noktasında, oturma eylemi gerçekleştiren çiftçilere polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Polisin saldırısına rağmen dağılmayan çiftçiler, şehrin girişine kurulan barikatları kullandıkları traktörlerle aştı.

Çiftçiler, şirketlere olanak tanıyan yeni yasayı protesto için Pencap ve Huyana eyaletlerindeki karayollarında iki ay boyunca oturma eylemleri düzenlemişti. Hindistan’da tarım sektörüne serbestlik getiren iki yasal düzenleme, parlamentonun üst kanadı Eyaletler Konseyi (Rajya Sabha) tarafından 20 Eylül’de onaylanarak yürürlüğe girmişti.

SAVUNMASIZ BIRAKIYOR

“Çiftçilerin Ürün Satış ve Ticaretinin Teşvik Edilmesi ve Kolaylaştırılması Yasası”, “Çiftçileri Koruma ve Güçlendirmeye Yönelik Fiyat Güvenceli Tarım Hizmetleri Yasası” olarak adlandırılan düzenlemeler, devlet kontrolündeki tarım piyasasındaki destekleme fiyatı uygulamasını sonlandırdığı için çiftçilere zarar vereceği gerekçesiyle eleştiriliyor. 1.3 milyarlık nüfuslu Hindistan’da halkın büyük bir çoğunluğu geçimini tarımdan sağlıyor. İlk yasa, çiftçilere ürünlerini bölgesel toptancı pazarları dışında alıcılara doğrudan satma olanağı sağlarken, ikinci yasa üretici birliklerini asgari ürün fiyatlarını belirleme konusunda yetkilendiriyor. Bu durum da çiftçileri büyük özel işletmeler karşısında savunmasız duruma getiriyor