Aylardır kontrol altına alınamayan şap hastalığı, besicilere zor günler yaşatıyor. Yetersiz kalan tedbirler nedeniyle girdi maliyetleri altında ezilen üreticiler bu kez hastalıktan kaynaklı hayvan kayıpları yaşıyor. Üreticiler ölen hayvanları için tazminat talep ederken, et ve süt üretimi konusunda sıkıntı yaşanacağı belirtiliyor.

Çiftçiyi bu kez de şap hastalığı vurdu
Fotoğraf: İHA

Havva GÜMÜŞKAYA

Girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiler, mart ayından bu yana kontrol altına alınamayan şap hastalığı nedenaiyle zor günler yaşıyor. Hastalık, verim kayıplarının, et ve süt arzında sıkıntıların ve gıda enflasyonunun daha da derinleşme riskini artırıyor. Yurt dışı kaynaklı SAT-2 serotip şap hastalığıyla Erzurum, Erzincan, Elazığ, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Manisa, Denizli, Aydın, Karabük, Sakarya, Zonguldak, Çankırı, Konya, Uşak, Kastamonu, Yozgat, Artvin, Sivas ve Urfa başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında mücadele ediliyor. Son olarak Çorum'un Sungurlu ilçesinde  görülen şap hastalığı nedeniyle 15 köy ve merkez mahalleleri karantinaya alındı. Tedbirlerin yetersiz kalması hastalığın daha da yayılmasına neden oluyor. Çiftçinin ekonomik kaybı giderek büyüyor. Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural, hastalığı nedeniyle ölen hayvanlar için tazminat ödenmesini istedi. Sural, "Geçmiş yılllarda çiçek hastalığı ve brusella hastalığında ödendiği gibi şap hastalığında da tazminat ödenmesini istiyoruz" dedi. Ardahan genelinde  bin 500 dolayında hayvanın hastalıktan öldüğünü kaydeden Sural, “Üreticinin kaybı çok büyük. Hayvan başı 50 bin liradan düşünüldüğünde maliyeti çok oldu. Üretici bu hastalıktan dolayı perişan oldu. Çiftçilerimizin kayıpları Bakanlık tarafından karşılanmalı” dedi.

ETTE SIKINTI OLABİLİR

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, hastalık kontrol altına alınamazsa kırmızı ette sıkıntı oluşabileceğine de dikkati çekti. Şapın hızlı yayılan bir hastalık olduğunu belirten Yücesan, şöyle konuştu: “Tarım Bakanlığı hemen karantinaya alıyor bu süre 20 gün kadar devam ediyor. Şu an yaz aylarında olduğumuz için et hareketi çok yok. O nedenle piyasada çok etkisini görmedik. Karantinaya alınan yerlerde kesime gönderilen hayvanların çıkışlarına ilişkin bir engel de yok. Bu nedenle sanayiciler olarak kırmızı etin temini ve tedarikiyle ilgili sıkıntı yaşamadık. Eğer kontrol altına alınmazsa hastalık bildirimlerinde sorunlar yaşanırsa önümüzdeki dönemde et talebindeki artışla beraber, sıkıntı yaşanabilir.”