Radikal militanların tek çıkış noktasının Türkiye olduğunu kaydeden Ortadoğu Uzmanı Bulut: Cihatçı örgütleri masa başında siyasal koz olarak kullanmak büyük tehlike oluşturur

Cihatçıları koz olarak kullanmak büyük tehlike

MEHMET EMİN KURNAZ

Soçi’de bir araya gelen Erdoğan ve Putin’in İdlib’te ordu ile cihatçıları arasında 30 km’lik bir ara bölge oluşturulması, ağır silahlar ve radikal grupların buradan çekilmesi konusunda uzlaşmaya varırken, radikal grupların geleceğine dair sorun belirsiz kaldı. Sayıları on binlerle ifade edilen radikal İslamcı militanların Hatay üzerinden Türkiye’ye giriş yapacak olması şimdiden endişelere yol açtı. Ortadoğu uzmanı Faik Bulut ve eski CHP Hatay eski milletvekili Mevlüt Dudu radikal Selefi yapıların nasıl bir soruna yol açacağını değerlendirdi.

cihatcilari-koz-olarak-kullanmak-buyuk-tehlike-511713-1.İdlib’den Türkiye’ye gelmeleri engellensin
İktidarın niyetini, hangi amaçlar peşinde koştuğunu bilemediklerini kaydeden Dudu, “Umarım bu bölge radikal unsurlardan uluslararası hukuk doğrultusunda temizlenirken, oradaki cihatçı örgütler ülkemize gelmez” dedi. İdlib’in radikal İslamcı grupların merkezi haline dönüştüğünü söyleyen Dudu, “Bugün radikal İslamcı örgütlerin çoğu İdlib’de konuşlanmış durumda. İdlip bu yüzden Türkiye için çok önemli. Hükümet, umarım doğru bir politika ortaya koyar” uyarısında bulunuyor.


Doğru politikanın bu cihatçı militanların Türkiye’ye gelmelerine engel olunması olduğunu ifade eden CHP’li eski vekil, “Aksi halde Suriye’deki savaş Türkiye’ye taşınmış olur. Elbette İdlib temizlenmeli, radikal unsurlar oradan uzaklaşmalı. Ancak onların Türkiye’ye sığınmaları da engellenmeli. Oradaki siviller de korunmalı” ifadelerini kullanıyor.

Cihatçılar Ortadoğu için bir felaket oldu
İdlib’de kümelenmiş radikal unsurların Türkiye’ye gelmesinden endişe duyduğunu ifade eden Ortadoğu uzmanı Faik Bulut, “Coğrafyaya baktığımızda İdlib’te bulunan radikal militanların tek çıkış noktasının Türkiye’den geçtiği görülüyor. Bu cihatçı militanların başka gidecek yerleri yok. Yani o militanlar bugün Çin’e de gitseler, Tunus’a da gitseler mecburen Türkiye’den geçmek durumunda kalacaklar. Böyle bir tehlike ile karşı karşıyayız” dedi.

cihatcilari-koz-olarak-kullanmak-buyuk-tehlike-511714-1.Yetkililer umarım bunun farkındadırlar diyen Bulut, “Siyasal sonuçlar açısından yeterince bunun farkında olduklarını düşünmüyorum. Bugün daha büyük felaketlerin önüne geçmek için ciddi kararlar alınmalı, ciddi adımlar atılmalı. Cihatçı örgütler Ortadoğu için bir felaket oldu. Cihatçı örgütleri masa başında siyasal koz olarak kullanmak büyük tehlike oluşturur. Umarım en kısa zamanda bunu anlarlar” ifadelerini kullandı.

***

Şam memnun

Suriye, Türkiye ile Rusya arasındaki İdlib anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Suriye toprağının son karışı kurtarılana dek terörle savaşımızı devam ettireceğiz. Hükümet, Suriye toprağının son karışı ister askeri operasyonlarla isterse yerel uzlaşmalarla kurtarılana dek teröre karşı savaşını kararlılıkla sürdüreceğini teyit eder” dedi.

***

‘İdlib de gitseydi muhalefet kalmazdı’

cihatcilari-koz-olarak-kullanmak-buyuk-tehlike-511715-1.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile görüşmesi sonrasında konuştu. Çavuşoğlu, İdlib mutabakatı hakkında, “İlave asker takviyesi yapmamız lazım. İdlib bölgesinin sınırları korunacak. Tüm insanlar yerinde kalacak. Bu bölgeye saldırı olmaması, rejimin girmemesi için gerekli tedbirleri Rusya alacak. 12 tane gözlem noktamız da kalacak” diye konuştu. “İdlib çatışmasızlık bölgesini muhafaza edeceğiz. Ateşkesi durduruyoruz. Bu Suriye’nin siyasi çözüm için çok önemlidir” diyen Çavuşoğlu, “Burası da gitseydi muhalefet diye bir şey de kalmazdı” ifadelerini kullandı.

***

Ne olmuştu?
Rusya’nın Soçi kentinde önceki gün bir araya gelen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Vlademir Putin İdlib meselesinin Astana ruhuna uygun bir anlayış temelinde çözümü konusunda mutabık olduklarını açıkladı.

Türkiye ve Rusya arasında imzalanan “İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı” kapsamında, cihatçılar ve Şam kontrolündeki alanlar arasında silahlardan arındırılmış 30 kilometrelik bir tampon bölge oluşturulması, 15 Ekim’den itibaren ağır silahların ve cihatçıların bu bölgeden çekilmesi kararlaştırıldı. Rusya ile birlikte belirlenecek El Nusra gibi radikal grupların söz konusu alanda faaliyet göstermemeleri engellenecek.