Cihatçıların suçları araştırılsın
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde isimlerini Suriye Milli Ordusu (SMO) olarak değiştiren cihatçı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyelerinin işledikleri suçların araştırılmasını talep etti. HDP’li Beştaş ve Oluç, SMO’nun gasp, işkence, yağma, taciz, tecavüz, yargısız infaz gibi suçlarının uluslararası basına ve sivil toplum kuruluşlarının raporlarına yansıması sonrası hangi kaynaklarla maddi ve lojistik olarak desteklendiklerinin açığa çıkarılması istemiyle Meclis’e araştırma önergesi sundu. “Geçtiğimiz 10 yıllık süreçte iktidar bu suç şebekelerinin işledikleri ve bütün dünyanın gözlemlediği suçları adeta görmezden gelmiştir” vurgusu yapılan önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “SMO adı altındaki silahlı gruplar; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne bağlı Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu’nun raporuna göre; sivillere yönelik kaçırma, keyfi tutuklama, tecavüz ve mallarını yağmalama gibi birçok insanlık suçu işlemiştir. Bu raporda Türkiye’deki iktidarın bu suçları önlemek için çaba sarf etmediği de belirtilmiştir. Uluslararası Af Örgütünün Genel Sekreteri Kumi Naidoo tarafından açıklanan bir başka raporda ise Türkiye destekli silahlı grupların ağır savaş suçları işlediği duyurulmuş, buna karşın Dışişleri Bakanlığı bu iddialara ilişkin bir soruşturma açıldığını belirtse de sonrasında kamuoyuna herhangi bir açıklamada bulunmamıştır.

SUÇLAR ARTARAK DEVAM ETMİŞTİR

Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi gibi birçok uluslararası kurum ve kuruluş ile STKler, bu grupların özellikle Kürt halkına karşı ağır insan hakları ihlallerine giriştiklerini defalarca yazdıkları rapor ve yaptıkları açıklamalarda duyurmalarına rağmen, söz konusu ihlaller ve suçlar artarak devam etmiştir.

Suriye’de insanlık suçları dahil birçok suç işleyen SMO adı altındaki grupların yaptıklarının, nasıl kollanıp kollandıklarının, hangi kaynaklarla maddi ve lojistik olarak desteklendiklerinin açığa çıkarılması için araştırma açması elzemdir.”

DİYALOG HAMLESİNE BAHÇELİ’DEN DESTEK

İktidar cephesinin Suriye ile diyalog hamlelerine bir destek de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. İç ve dış siyasi gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bahçeli, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin Suriye konusunda attığı adımların değerli ve isabetli olduğunu belirterek, “Bu ülkede yaşayan hiç kimse, kökeni ve mezhebi ne olursa olsun ülkemizin ötekisi veya hasmı değildir. Hepsi kardeşimizdir, aramızda tarihe, kültüre ve inanca dayanan kuvvetli bağlar vardır. Dışişleri Bakanımızın Suriyeli muhaliflerle Esad rejimi arasında barışın tesis edilmesi hususundaki yapıcı ve gerçekçi sözleri kalıcı çözüm arayışlarına güçlü bir nefestir. Bundan hiç kimsenin rahatsız olmasına gerek yoktur. Türkiye’nin Suriye ile görüşme düzeyini siyasi diyalog mertebesine çıkarması, bu çerçevede terör örgütlerinin yuvalandıkları her coğrafi alandan işbirliğiyle sökülüp atılması önümüzdeki siyasi gündem konularından birisi olmaya namzettir ve hatta ciddiyetle ele alınmaya değerdir” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun "muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğine" ilişkin açıklaması Azez’de protesto edilmişti. Türk bayrağı yakışmıştı.