Tayland’daki APEC Zirvesi, Washington ile Pekin arasındaki artan nüfuz mücadelesine sahne oldu. ABD’ye Çin’den “Buralar arka bahçeniz değil” yanıtı geldi. Macron ise “Tek dünya düzenine ihtiyacımız var” dedi.

Çin'den ABD'ye: Pasifik hiç kimsenin arka bahçesi değil
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güneydoğu Asya ülkesi Tayland'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İş birliği Örgütü (APEC) Zirvesi, ABD ile Çin'in küresel rekabetine sahne oldu.
Asya-Pasifik liderlerinin Ukrayna savaşının sonlandırılması çağrısı yaptığı zirvede ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bölgede uzun vadeli planlarına vurgu yaparak "Burada kalıcıyız" mesajı verdi.


Harris, ABD'nin Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklıklarını güçlendirdiğini, ASEAN ülkeleriyle bağlarını daha önce görülmemiş ölçüde genişlettiğini belirtti. Harris, "Mesajımız açık. ABD'nin Hint-Pasifik bölgesine ekonomik taahhüdü yıllarca değil, on yıllarca ve kuşaklarca sürecek. Bu bölge için ABD'den daha iyi bir ekonomik ortak yok" dedi.

KARŞILIKLI MESAJLAR

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise Asya-Pasifik'in "kimsenin arka bahçesi olmadığını", "büyük güç mücadelesinin sahasına dönüşmemesi gerektiğini" vurguladı. Şi zirvedeki mesajında, Harris'in kullandığı "Hint-Pasifik" tanımı yerine "Asya-Pasifik" ifadesini kullanarak bölgenin on yıllar içinde ekonomik iş birliği sayesinde kalkınma alanında önemli mesafe kaydettiğine dikkati çekti.

Bölgenin ekonomik iş birliği sayesinde hızlı bir modernleşme ivmesi yakaladığını vurgulayan Şi, "Asya-Pasifik kimsenin arka bahçesi değildir ve büyük güç mücadelesinin alanı olmamalıdır. Yeni bir Soğuk Savaş başlatma çabasına ne bölge halkları ne de zamanın eğilimleri izin verecektir" değerlendirmesinde bulundu.

MACRON ORTA YOLCU

Zirveye katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da iki büyük güç arasındaki güç mücadelesinin büyük risk ve meydan okuma olduğunu belirterek cepheleşmeye son verilmesi çağrısında bulundu.

ABD ve Çin arasındaki artan rekabet ve cepheleşmenin bazı ülkeleri taraf olmaya zorladığına dikkati çeken Macron, "Nihayetinde dünyada yalnızca iki büyük güç, iki kutup görmek isteyenler çok ve bu ciddi bir hata, ABD ve Çin için bile. Tek dünya düzenine ihtiyacımız var" dedi.

Macron, Fransa'nın Hint-Pasifik bölgesine yaklaşımında "dinamik dengeyi" hedeflediğini vurgulayarak, "Biz hegemonyaya inanmıyoruz, cepheleşmeye inanmıyoruz. Biz istikrara inanıyoruz" ifadesini kullandı.

APEC liderleri tarafından yayımlanan bildiride ise Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerine işaret edildi. Savaşın küresel ekonomi için ciddi sonuçları olabileceği vurgulanarak, Rusya’nın Ukrayna topraklarından derhal, tamamen ve koşulsuz olarak çıkması talep edildi.

***

Dünya ekonomisinin %60’ına hükmediyor

Büyük Okyanus kıyısındaki 21 ülkenin katıldığı, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 60'ını temsil eden APEC 1989’da kuruldu. Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Çin, Hong Kong, Tayvan, Endonezya, Japonya, Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya, Singapur, Tayland, ABD ve Vietnam üye ülkeler. APEC üyeleri dünya nüfusunun yüzde 40’ına tekabül ediyorlar.