Çin'den kalkınma planı hamlesi: Savunma bütçesi artırıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in en üst düzey yasama organı olan 13'üncü Ulusal Halk Kongresi ve 13'üncü Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın 4'üncü Dönem Yıllık Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Başbakan Li Kıçiang, 14'üncü Dönem Beş Yıllık Kalkınma Planı ve diğer reformlarla ilgili açıklamalar yaptı.

Çin’in 2021 yılı büyüme hedefinin en az yüzde 6 olarak belirlendiğini ifade eden Li, savunma bütçesinin de yüzde 6,8 artırılarak 209 milyar dolara çıkarılmasının planlandığını aktardı.


YENİ SEÇİM KARARI TARTIŞMA YARATTI

Li, Çin Komünist Partisi'nin gelecek beş yılda “Çin’i teknolojide kendi kendine yeten bir ülke haline getirmeyi en önemli stratejik hedeflerden biri” olarak gördüğünü vurguladı. Çin’in Tayvan ile ilişkilerin barışçıl şekilde gelişmesini desteklediklerini vurgulayan Li, Pekin’in "Tayvan'ın bağımsızlığı arayışındaki her türlü faaliyeti kararlı şekilde caydıracağını" ifade etti. Ülkede ulusal yayın yapan Global Times’ta yer alan habere göre ise analistler, savunma bütçesine ayrılan bütçe artışının makul olduğunu ve artışta Güney Çin Denizi ile Tayvan Boğazı'nda ABD’nin, diğer yandan sınırdaki Hindistan ile artan gerilimlerin göz önüne alındığını belirtti.

Çin Ulusal Halk Komitesi Başkan Yardımcısı Wang Chen ise toplantıdaki konuşmasında, Hong Kong’un şehir anayasasının revize edilerek güvenlikle ilgili birkaç maddenin ekleneceğini belirtti. Hong Kong seçim sistemindeki boşlukların, muhaliflere şehrin bağımsızlığı gibi faaliyetlerde bulunmaları için alan açtığını söyleyen Wang, bu risklerin ortadan kaldırılması için daha demokratik bir seçim sistemi getirilmesi gerektiğini söyledi. Yeni sisteme göre Çin, Pekin’e yakınlığıyla bilinen Hong Kong seçim komitesine, bölge liderinin seçiminde daha büyük bir rol verdi. Buna göre, komite kentin 35 üyeli yasama organı olan şehir meclisine seçilecek adayları reddetme hakkına sahip olacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price kararı, Pekin'in seçim sistemini değiştirme planlarını Hong Kong'daki demokratik kurumlara saldırdığı iddiasıyla kınadı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada Çin’i, “bir ülke, iki sistem” anlaşmasına sadık kalmaya çağırdı. Ada, 1997'den itibaren "Bir ülke, iki sistem" prensibi ile yönetilen Hong Kong Özel İdare Bölgesi olarak kabul ediliyor.