Çin’den kısasa kısas
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Çin, yeni Covid salgını nedeniyle vatandaşlarına seyahat kısıtlaması uygulayan Güney Kore ve Japonya'ya misilleme olarak bu ülkelerin vatandaşlarına yönelik kısa dönemli vize uygulamasını durdurdu.

Geçen hafta Güney Kore, Çin'de artan Covid vakaları nedeniyle bu ülke vatandaşlarına turist vizesi verilmeyeceğini açıklamıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı ise bunun "bilim dışı" ve "kabul edilemez" olduğunu duyurdu.

Pekin'in "Sıfır Covid" politikasını gevşetme kararının ardından vaka sayılarının artmasıyla birlikte, ABD, İngiltere ve Fransa’nın da aralarında olduğu 10'dan fazla ülke Çin'den gelen yolculardan negatif test istemeye başladı. Güney Kore artık Çin'den sadece az sayıda iş insanı ve diplomatların seyahatine izin veriyor. Bu kişilerin seyahat öncesi ve sonrası negatif Covid testi belgelemesi gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Çin'deki Covid-19 salgınının Avrupa için 'acil bir tehdit olmadığını" duyurdu.

DSÖ Avrupa ofisi direktörü Hans Kluge, "Gelişen durumu izlemek için Çin'den daha ayrıntılı ve düzenli bilgi alınması gerekiyor. Bir tehdit yok. Ancak rehavete de kapılamayız. Ülkelerin nüfuslarını korumak için ihtiyati tedbirler almaları mantıksız değil. Her türlü tedbir bilime dayanmalı ve ayrımcı olmamalı" diye konuştu.

Öte yanda Çin'de uygulanan kısıtlamaların ardından Kanada,Singapur ve Yeni Zelanda’da gelen uçaklar iniş yaptı. Çin ana karası ile Hong Kong arasındaki salgın kontrol tedbirlerinin de kaldırılmasının ardından kara, deniz ve havayolu taşımacılığı başladı. Hong Kong’dan Çin'e giden uçaklar için bilet rezervasyonları yüzde 62 arttı.