Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yeni yıl mesajında egemenlik ihtilafı yaşadıkları Tayvan'a ilişkin, "Çin, elbette yeniden birleşecektir" mesajını verdi.

Kaynak: AA
Çin Devlet Başkanı Cinping'in yeni yıl mesajında 'Tayvan' vurgusu

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in devlet medyası tarafından yayımlanan yeni yıl mesajında, kalkınma ve istikrar teması ön planda yer aldı.

Çin ekonomisinin, Covid-19 tedbirlerinin kaldırılmasının ardından 2023'te toparlanma ivmesi yakaladığını ifade eden Şi, toparlanmanın sürdürülmesi ve uzun dönemli ekonomik kalkınma için reform ve dışa açılmanın derinleştirileceğini belirtti.

"Yüksek nitelikli kalkınmayı" yeni kalkınma felsefesi olarak benimsediklerinin altını çizen Şi, "Modernleşen sanayi sistemimiz çağa daha hızlı ayak uyduruyor. İleri teknolojiye dayalı, akıllı ve yeşil sanayi kolları ekonominin yeni taşıyıcı sütunları haline geldi. İnovasyonun itici güç olduğu Çin kalkınması tüm enerjisiyle ilerliyor" dedi.

"BARIŞ DEĞERİNİN FARKINDAYIZ"

2023 yılını geride bırakırken dünyanın pek çok bölgesinde çatışmaların hakim olduğuna dikkati çeken Şi, "Çin halkı barışın değerinin farkındadır. İnsanlığın ortak geleceği için ortak geleceği paylaşan topluluk oluşturmak ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya hazırız" diye konuştu.

Şi, Çin'in barış için dünyaya el uzatarak büyük ülke sorumluluğunu yerine getirdiğine işaret ederek, "Küresel manzara ne yönde değişirse değişsin, barış ve kalkınma daima temel eğilim olacak, karşılıklı faydaya dayalı işbirliği daima sonuç verecektir" değerlendirmesinde bulundu.

TAYVAN VURGUSU

Çin lideri Şi, yeni yıl mesajında egemenlik ihtilafı yaşadıkları Tayvan'a ilişkin de, "Çin, elbette yeniden birleşecektir. Tayvan Boğazı'nın her iki yakasındaki Çinliler bu ortak hedefe bağlı olmalı, Çin ulusunun dirilişinin zaferini birlikte paylaşmalıdır" dedi.