Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki faaliyetlerine 46 ülkeden destek geldi. Pekin yönetimi, Hong Kong’da da Ulusal Güvenlik Bürosu açtı

Çin’e 46 ülkeden destek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler’in İnsan Hakları Konseyi oturumunda Belarus’un, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yürüttüğü mücadeleyi desteklediğini açıklayan mektuba 46 ülkeden destek geldi.

Aralarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Pakistan ve Filistin gibi ülkelerin de imzası bulunan mektupta, “Pekin’in, Sincan bölgesinde terörizm, bölücülük ve aşırıcılıkla mücadele etmek için aldığı önlemlerin bölge halkının insan haklarını güvence altına almasını takdir ediyoruz. Sincan’da son üç buçuk yıldır hiç terör olayı yaşanmadı ve bölge yeniden huzur ve istikrara kavuştu” ifadeleri yer aldı.


‘SUÇLAMALAR DURDURULSUN’

Pekin yönetiminin “açık ve şeffaf” bir şekilde bini aşkın diplomat, uluslararası örgüt yetkilisi, gazeteci ve din görevlisini Sincan’a davet ettiğini belirten Belaruslu temsilci, herkesin bölgede kaydedilen büyük başarıları kendi gözleriyle gördüklerini söyledi. Mektupta ayrıca 46 ülke temsilcisi, Çin’e asılsız suçlamalarda bulunma girişimlerinin durdurulması çağrısı yaptı.

***

‘Ulusal Güvenlik Bürosu’ açıldı

Ulusal Güvenlik Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından Pekin yönetimi, Hong Kong’da Ulusal Güvenlik Bürosu açtı. Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, ofisin açılışını “tarihi bir an” olarak nitelendirdi. Çin’in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesi’nde 30 Haziran’da oy birliğiyle kabul edilen yasa Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından imzalamıştı. “Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atmak” ile ilgili suç kapsamlarını oluşturan yasa, Hong Kong’daki hükümet karşıtı protestoları hedef alıyor.