Pasifik bölgesinin iki ada ülkesi Japonya ve Avustralya, Çin’e karşı yeni bir anlaşmaya imza attı. Karşılıklı Erişim Anlaşması’yla iki ülke ortak hareket edecek.

Çin’e karşı yeni anlaşma

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Japonya ve Avustralya ortak askeri tatbikatların yapılmasını sağlayacak Karşılıklı Erişim Anlaşması imzaladı.

Çevrimiçi görüşen Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile Avustralya Başbakanı Scott Morrison’ın ikili ve bölgesel gelişmeleri ele aldığı toplantıda imzalanan anlaşmayla ortak tatbikatlar, silah ve ekipman sevkiyatının hızlandırılması ve kolaylaştırılması hedefleniyor.

İki ülke orduları arasında birlikte çalışabilirlik ve işbirliğini artıracak Karşılıklı Erişim Anlaşması’yla (RAA) ana hedefi Çin’in artan bölgesel etkisi karşısında işbirliği yapmak.

İŞBİRLİĞİ VURGUSU

"Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonunun hayata geçirilmesinin önemini vurgulayan ikili, Japonya-Avustralya güvenlik işbirliğini güçlendirme sözü verdi. Basına açık kısımda anlaşmanın önemini vurgulayan Kişida, "Japonya ve Avustralya güvenlik işbirliğini yeni bir seviyeye çıkartacak sembol bir anlaşma" dedi. "Tarihi" olarak tanımladığı anlaşmanın iki ülke arasında işbirliğinin yüksek seviyelere taşınmasını sağlayacağının altını çizen Morrison da, "Teknik düzeyde ileriye doğru atılmış önemli bir adım ama bence stratejik düzeyde Tokyo ve Canberra arasında çok daha yakın savunma ilişkileri anlamına geliyor" ifadesini kullandı. Tokyo ve Canberra hükümetleri bu anlaşmayla ilgili kapsamlı müzakerelere 2014’te başlamış ve Kasım 2020’de mutabakata varmıştı. Çin’e karşı ABD ile birlikte hareket eden her iki ülke de silahlanma yarışına hız vermiş durumda. Pekin yönetiminin anlaşmaya tepki vermesi bekleniyor.

ANLAŞMA ÜSTÜNE ANLAŞMA

Asya-Pasifik bölgesi dünyanın yeni ekonomik ve askeri sıklet merkezi. ABD, Çin’e karşı Hint Pasifik’te AUKUS ve QUAD ile güç devşirmeye çalışıyor. RAA ilk anlaşma değil. Eylül ayında da ABD, İngiltere, Avustralya AUKUS anlaşmasına imza atmıştı. Benzer şekilde Joe Biden ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya’dan oluşan ve QUAD adıyla bilinen “Dörtlü İttifak”ı aktifleştirmişti. İttifak liderleri ilk kez 12 Mart 2021’de liderler düzeyinde bir zirve gerçekleştirmişti.

Zirve ile eşzamanlı olarak Washington Post gazetesine ortak makale yazan 4 lider Hint-Pasifik bölgesinde koordinasyonun artırılmasını, istihbarat ve işbirliğinin artırılacağını vurgulamıştı.