Çin, gelmiş geçmiş en güçlü kuantum bilgisayarı tanıttı

Çinli bir araştırma ekibi, klasik bilgisayarların sekiz yıldan fazla sürede yapabileceği bir hesaplamayı yaklaşık bir saatte tamamlayan bir kuantum bilgisayar inşa ederek Google’ı geride bıraktı.

Araştırma ekibinin bu son eseri, kuantum programlama alanında son iki yıldır süregelen çalışmalarda kaydedilen önemli gelişmelerden biri olma niteliğini taşıyor.

Cosmos Magazine’de yayımlanan habere göre, bu iki yılda dünyanın dört bir yanından araştırmacılar, uzun zamandır aradıkları 'kuantum avantajına' sonunda ulaştılar. Kuantum avantajı terimi, klasik programlamanın çözebilmesi uzun zaman alacak problemleri kuantum programlamanın çok daha kısa sürede çözmesi durumu için kullanılıyor.

Çinli grubun bu başarısından önce Google'da çalışan bir araştırma ekibi, 2019'da hesaplama yaparken elektrik akımı kullanan süperiletken kübitlerle (kuantum bit) kuantum bilgisayarı çalıştırmıştı. Daha sonra 2020'de yine Çinli bir ekip, ışıkla çalışan ve daha hızlı çalışma potansiyeline sahip fotonik kübitlerle kuantum bilgisayarı çalıştırarak çıtayı iyice yükseltmişti.

Şimdi ise 2020'de yapılan araştırmayı yürüten isim Jian-Wei Pan (Şangay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi) başta olmak üzere başka bir Çinli ekip, çalışmalarıyla Google'ı geride bırakmayı başardı.

56 KÜBİT KULLANILDI

Ön baskı sunucusu ArXiv'de yayımlanan bir çalışmaya göre Çinli araştırma grubu, Zuchongzhi ismini verdikleri kuantum işlemcide süperiletken kübitler kullanarak kuantum avantajından yararlandı.

Zuchongzhi, aynı anda 66 kübite kadar işleyebilen 2D programlanabilir bir bilgisayar. Yeni çalışmada bilgisayarın kapasitesini test etmek için tasarlanmış bir hesaplama probleminin üstesinden gelmek, yani rastgele kuantum devrelerinin çıktı dağılımını örneklemek için 56 kübit kullanıldı.

Ekip, yayımlanan makalesinde “Kuantum bilgisayarımız Zuchongzhi'nin 1,2 saatte tamamladığı örnek görevi, en güçlü süper bilgisayarın en az sekiz yılda tamamlayabileceğini öngörüyoruz” dedi.