Çin, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni adım attı

Çin, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını azaltma ve 2060 yılına kadar karbon nötr duruma gelme çerçevesinde önemli bir araç olan ve uzun zamandır beklenen emisyon ticareti planını 16 Temmuz Cuma günü hayata geçirdi.

Planın hayata geçirilmesindeki amaç, küresel çapta en büyük karbon emisyonuna sahip ülke olan Çin'in Kasım'da düzenlenecek olan BM zirvesinde liderliği üstlenirken iklim değişikliğiyle mücadelede öncü bir rol oynamasını sağlamak.

France 24’te yer alan habere göre Çin'in planı, Avrupa Birliği'nin detaylı '2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma' planını açıklamasından sadece birkaç gün sonra başlatıldı.

Fakat Çin'de kirliliğe sebep olanlara uygulanan para cezasının düşük olması dahil olmak üzere, bu emisyon ticareti planının kapsamı ve etkinliği gibi konularda kafalarda birçok soru bulunuyor.

Analistler ve uzmanlar, Çin'in bu plan kapsamında çevresel hedeflerine ulaşması için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte Çin’in 2030 yılına kadar ekonomik aktiviteleriyle en büyük emisyona sahip ülke olacağı tahmin ediliyor.

İLK PLAN 10 YIL ÖNCE AÇIKLANMIŞTI

Çin ilk olarak on yıl önce ülke çapında bir karbon pazarı planı açıklamıştı, ancak çevre odaklı politikalar yerine ekonomik büyüme odaklı politikalara ve kömür endüstrisine verilen önceliklerle bu süreç işlemez olmuştu.

Yeni planla ilk kez büyük işletmeler için kirlilik sınırları belirlenecek. Böylece büyük firmalar, daha düşük karbon ayak izine sahip küçük firmalardan "kirletme izni" satın almakla yükümlü olacaklar.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre Çin'in karbon pazarı, fosil yakıt kullanımından kaynaklanan küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yedide birini üreten 2.225 büyük enerji üreticisi firmayı kapsayacak.

Bu enerji üretici firmalar, sadece 2019 yılında Çin'deki fabrikaların ürettiği 13,92 milyar ton zararlı gazın yüzde 30'unu üretiyor.

Citigroup, bu yıl 800 milyon dolarlık kredinin alınacağını ve on yılın sonunda kredinin 25 milyar dolara yükseleceğini tahmin ediyor.

Böylece yeni karbon emisyonları ticareti planının Çin'i şu anda dünyanın en büyük karbon pazarı olan Avrupa'nın yaklaşık üçte biri olacak konuma getirmesi bekleniyor.