Bahreyn İran ile görüşmelere başladı. Tayvan ile bağı koparan Honduras Çin ile diplomatik ilişki kurma kararı aldı. ABD’ye karşı hem Ortadoğu’da hem de Güney Amerika’da hamleler yapan Çin’e yanıt Pasifik’te veriliyor.

Çin işi diplomasi
Üçüncü dönemine başlayan Şi, Washington’ı kıskaca aldı. (Fotoğraf: AA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD tarafından 'küresel tehdit' algılamasında bir numaraya oturttulan Çin’in Washington'un karşı diplomatik hamleleri devam ediyor. Ülkenin kurucusu Mao Zedong'dan bu yana Çin'in en güçlü liderine dönüşen Şi Cinping üçüncü döneme hızlı başlarken hem Ortadoğu’da hem de Güney Amerika’da Washington'ı kızdıracak manevralar yapıyor.


BAHREYN DE BARIŞACAK

İran ile Suudi Arabistan arasında yedi yıl sonra Çin’in devreye girmesiyle diplomatik ilişkiler yeniden başlarken Bahreyn de sıraya girdi. Son yıllarda petrol zengini küçük Körfez ülkesi Bahreyn’le ekonomik ve siyasi ilişkilerini artıran Pekin’in hamleleri sonuç verdi. Bahreyn ile İran arasında, ilişkileri normalleştirme konusunda doğrudan ikili görüşmelerin başladığı belirtildi.

İran ve Bahreyn son 7 yılda Suudi Arabistan ile ilişkilerdeki çalkantılardan dolayı ve Bahreyn'deki Şiilere karşı baskıların arttırılmasının ardından gerilimler yaşamış ve ilişkileri en düşük seviyeye gerilemişti. Pekin’in arabuluculukta kolları sıvamasıyla İran temsilcisinin Dünya Parlamenterler Birliği'ne katılmak üzere Bahreyn'e giderek son yedi yılda bir ilkin yaşanmasına yol açtı. Bahreyn ve Suudi Arabistan, ABD'nin Ortadoğu'daki en önemli müttefiklerinden. İran ise ABD tarafından "düşman ülke" olarak kodlanmış durumda.

HONDURAS ÇELMESİ

Ortadoğu’da etkisini artıran ‘küresel hasmı’ ABD’ye bir çelme “arka bahçesi”nde çaktı. Tayvan ile ilişkilerini sonlandıran Orta Amerika ülkesi Honduras, Çin ile diplomatik ilişki kuracaklarını açıkladı. Solcu Devlet Başkanı Xiomara Castro, sosyal medya hesabından, Dışişleri Bakanı'na Tayvan ile resmi ilişkiyi sona erdirip Çin ile diplomatik bağ kurma "talimatı" verdiğini bildirdi.

Çin, kendi toprağı ilan ettiği Tayvan’ın uluslararası tanınmasına karşı. 2007'de Kosta Rika, 2017’de Panama, 2018’de El Salvador ve 2021’de Nikaragua Tayvan’la bağlarını kesti. Seçim kampanyası sırasında Tayvan'la bağları kesme ve Çin'le ilişkilere başlama sözü veren Castro’nun hamlesi, hükümetinin Patuca II adlı hidroelektrik barajı inşa etmek için Çin ile müzakere ettiğini açıklamasından haftalar sonra geldi.

TEMELİNDE TEK ÇİN VAR

Karara tepki gösteren Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Honduras hükümetine "ciddi endişelerini" dile getirdiğini belirtti. Taipei yönetimi bu ülkeyi kararını dikkatlice düşünmeye ve "Çin'in tuzağına düşmemeye" ve iki ülke arasındaki uzun vadeli dostluğu bozmamaya çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tek Çin prensibi temelinde, Honduras'la ve dünyadaki diğer ülkelerle dostluğa ve işbirliğine dayanan ilişkiler tesis etmek istiyoruz" dedi.

ABD'NİN NÜKLEER YANITI

ABD ise Çin'e karşı Hint-Pasifik hattında ablukayı sıkılaştırıyor. Tayvan üzerinden hem askeri hem de diplomatik baskısını artıran ABD, Pasifik'te ikili-içlü ittifaklarla cephe hattını sağlamlaştırıyor. ABD, İngilte ile birlikte AUKUS İttifakı kapsamında Avustralya'yı da nükleer güç sahibi yapma kararı alırken, Güney Kore ve Japonya ile de yeni askeri birliktelikler kuruyor.