Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılmaya devam koronavirüs nedeniyle Everest Dağı'na tımanışlar iptal ediliyor

Çin, koronavirüs nedeniyle Everest’i kapattı

Keşif organizatörleri perşembe günü yaptığı açıklamada, bahar tırmanışı sezonu öncesinde, Çin'in koronavirüs nedeniyle Everest Dağı izinlerini iptal ettiğini söyledi.

Tırmanış için Nepal tarafı açık olmakla birlikte, bazı keşif operatörleri, dağcılardan 14 günlük bir seyahat geçmişi ve tıbbi raporlar sunmaları istiyor.

Avusturya merkezli Furtenbach Adventures'tan Lukas Furtenbach AFP'ye verdiği demeçte, Çinli yetkililerin dağın kuzey tarafını kapatacağını bildirdi. Yerel turizm bürosuna göre, Tibet'teki turistik bölgeler Ocak ayından bu yana kapalı.

Everest ‘e tırmanış için izin veren Çin Tibet Dağcılık Derneği, AFP’nin sorularına yorum yapmayı reddederken, bir başka şirket Alpenglow Expeditions, Everest planlarını tamamen iptal etti.

Alpenglow Expeditions'dan Adrian Ballinger çarşamba günü yaptığı açıklamada, ‘’Çin'in kararına katılıyorum. Son derece sorumlu bir davranış. Bir dağa tırmanmak için virüs kapma riskine değmez" dedi.

Nepal'deki bazı dağcılar planlarını iptal ediyor. Pioneer Adventure'dan Pasang Tenje Sherpa, "23 dağcı için rezervasyonlarımız vardı, ancak iki grup iptal etti. Bu yıl sadece 8 ila 10 dağcı olabilir." dedi.

Tırmanma rotasını düzeltmek konusunda uzmanlaşmış bir Nepal ekibi şu anda Everest'teki halatları düzeltmeye başlamak için ana kampa gidiyor.

Everest, her bahar dünyanın dört bir yanından yüzlerce dağcıyı çekiyor, Nisan sonu ile Mayıs sonu arasında iyi bir hava penceresi açılıyor ve zirveye tırmanış başlıyor. Geçen yıl, 644’ü Nepal 241 Tibet’in kuzey kanadından olmak üzere, rekor bir sayısı ile 885 kişi Everest’in zirvesine tırmanmıştı.

Nepal’de şimdiye kadar sadece bir teyit edilmiş koronavirüs vakası görüldü.