Asya gezisi kapsamında ziyaretlerde bulunan Trump Çin’le ikili antlaşmalar imzaladı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni (KDHC) ise hedef gösterdi

Çin’le antlaşma KDHC’yle kavga

ABD Başkanı Donald Trump, 13 günlük Asya turu kapsamında Japonya ve Güney Kore’deki temaslarını tamamlayarak Çin’e geldi. Trump’ın başkanlık uçağı Air Foce One, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı’na indi. Havalimanında Trump’ı Çin Komünist Partisi (ÇKP) Politbüro Komitesi üyesi ve diplomasiden sorumlu Devlet Müşaviri Yang Cieçı, Çin Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve ABD’nin Pekin Büyükelçisi Terry Branstad karşıladı. İki günlük ziyaret kapsamında Trump, resmi temasların dışında da bazı etkinliklere katılacak.

Antlaşmalar imzalandı
Trump’ın Çin ziyaretinde iki ülke arasında 9 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Başkent Pekin’deki Tienanmın Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ve Çin Başbakan Yardımcısı Vang Yang’ın hazır bulunduğu imza töreninde 9 milyar dolar değerinde 19 anlaşmaya imza atıldı. Vang, burada yaptığı açıklamada, anlaşmaların sadece ısınma turu olduğunu belirterek, bunun, iki ülke ilişkilerinde ticari dengenin sağlanmasına katkıda bulunacağını söyledi.
ABD Ticaret Bakanı Ross da ABD’nin Çin ile ikili ticarette yaşadığı dengesizliğin iki ülke liderinin iş birliği tartışmaları konusunda odak noktası olduğunu belirterek, iki tarafa ait şirketlere adil muameleyi sağlamanın ortak amaç olduğunu kaydetti. Doğalgaz ve soya fasulyesini içeren anlaşmalara ilişkin detaylı bilgi verilmedi. Çin ziyaretinin ilk gününde ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve eşi Li Pıngyüen ile Pekin’deki Tienanmen Meydanı’nda bulunan Yasak Şehir’i gezdi.

Resmi tören düzenlendi
Ardından Trump, First Lady ve Şi ile eşi Yasak Şehir’de genç opera öğrencilerinin geleneksel kıyafetler giyerek yaptığı müzik ve dans performasını izledi. Gösterinin ardından Trump ‘Harika zaman geçiriyorum” ifadelerini kullandı. Trump için bugün de Tienanmen Meydanı’ndaki Büyük Halk Salonu’nda resmi karşılama töreni düzenlenecek. Törenin ardından ABD ve Çin Liderleri görüşmeler yapacak. Trump’a Çin ziyaretinde 11’i enerji alanında olmak üzere 29 şirket temsilcisi eşlik ediyor. Eski ABD Başkanı George H. W. Bush’un 1992’deki turundan sonra en uzun Asya turuna çıkan Trump, Japonya ve Güney Kore’de temaslarını tamamladı, 13 günlük turunun üçüncü durağı Çin’de ise 2 gün kalacak. ABD Başkanı Trump, ÇKP 19. Ulusal Kongresi’nden sonra Çin’i devlet başkanı düzeyinde ziyaret eden ilk lider oldu. Pekin’in ardından Trump, 10-12 Kasım’da Vietnam’ı ve 12-13 Kasım’da Filipinler’i ziyaret edecek.

KDHC’ye çattı
ABD Başkanı Donald Trump, Asya gezisinin Çin’den önceki durağında, Güney Kore parlamentosunda Güney Koreli vekillere seslenerek önemli açıklamalarda bulundu The Guardian’da yer alan habere göre, Trump konuşmasında, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) nükleer silahlarını bırakması durumunda, ABD’nin KDHC’ye “daha parlak bir yol” sunacağını söyledi.
“Elde ettiğiniz silahlar sizi daha güvenli yapmıyor, rejiminizi büyük bir tehlikeye atıyor” diyen Trump, KDHC lideri Kim Jong-un’a doğrudan seslenerek, onun “Tanrıya ve insanlara karşı işlediği suçlara rağmen”, ABD’nin krizi diplomatik yollarla çözmeye hazır olduğunu savundu. Kim’e, “Bizi denemeye kalkışma” diyen Trump, ABD kentlerinin tehdit edilmesini kabul etmeyeceklerini söyleyerek, “Kuzey Kore senin dedenin tasarladığı gibi bir cennet değil, kimsenin yaşamayı hak etmediği bir cehennem” ifadelerini kullandı.