İran ile Çin arasında bankacılık, telekomünikasyon, demiryolları, sağlık gibi alanlarda 25 yıl sürecek işbirliği anlaşmasının imzaları atıldı. Bu anlaşmayla Çin’in bölgede ABD karşısında hegemonyası daha fazla artabilir.

Çin ve İran’dan 25 yıllık anlaşma

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin Dışişleri’nin bölgede gerçekleştirdiği üst düzey temasların 3. durağı İran oldu. İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, İran-Çin 25 yıllık Genel İşbirliği Anlaşmasının imzalandığını duyurdu. Bu anlaşmayla birlikte Çin’in Ortadoğu’daki varlığını artırmasının yanında Amerika’nın İran’a yönelik uyguladığı ambargonun ekonomik etkilerini de kırabilir.

İran devlet medyasına göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, mevkidaşı Cevat Zarif’e “İki ülke arasındaki ilişkiler şimdi stratejik ortaklık seviyesine ulaşmış durumda ve Çin, İran ile ilişkilerini kapsamlı bir şekilde geliştirmek istiyor” dedi.


İlişkilerin şu anki durumdan etkilenmeyeceğini ama kalıcı ve stratejik olacağını belirten Wang, “İlişkilerini bir telefon aramasıyla değiştiren bazı ülkelerin aksine, İran ilişkilerinde bağımsız bir şekilde karar veriyor” ifadesini kullandı.

HACMİ 400 MİLYAR DOLAR

Ruhani, anlaşmayla ilgili “İki ülke arasındaki işbirliği, nükleer anlaşmanın uygulanması ve Avrupalı ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmesi açısından çok önemli. Koronavirüs aşıları konusundaysa Çin’den daha fazla aşı sağlamasını istiyoruz” diye konuştu. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2016’da Tahran ziyaretinde ilk defa gündeme gelen İran’ın Çin’in başlattığı “Kuşak ve Yol” projesine katılımını öngören anlaşmanın içeriğine ilişkin bilgi paylaşılmadı. New York Times’ın haberine göre, anlaşma taslağında önümüzdeki 25 yıl içinde bankacılık, telekomünikasyon, limanlar, demiryolları, sağlık hizmetleri ve bilgi teknolojisi dahil birçok alanda yapılacak 400 milyar dolarlık Çin yatırımını ayrıntılı olarak yer aldı. Buna karşılık Çin, İran petrolünü düzenli olarak ve büyük ölçüde iskontolu biçimde alacak. İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade iki ülke ilişkilerinin derin ve çok boyutlu olduğunu ve bu yönde bir anlaşma imzalanmasının gerekli olduğunu söyledi. Anlaşmanın ekonomik ve siyasi boyutu olduğunu ve anlaşmada özel sektör için özel önem atfedildiğinin altını çizdi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, resmi ziyaretleri kapsamında Suudi Arabistan’dan sonra Türkiye’ye gelmişti. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye gelen Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüşmüştü.