Bakanlık bu yılın ilk 10 ayındaki kadın cinayetlerinde 2021’in aynı dönemine göre düşüş olduğunu kaydetse de KCDP’nin verilerine göre artış mevcut. EŞİK’ten avukat Koçak, son yıllarda şüpheli kadın ölümlerinin arttığını ancak bunların resmi verilere faili meçhul ya da intihar olarak yansıdığını söyledi.

Cinayette azalış değil artış var
Fotoğraf: Vedat Örüç / csgorselarsiv.org

Dilara ŞİMŞEK

Kadın cinayetleri her geçen gün artıyor. Bu yılın ilk 9 ayında 246 kadın, erkekler tarafından öldürüldü, 176 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. İçişleri Bakanlığı ise geçen seneye göre kadın cinayetlerinin bu yılın ilk 10 ayında yüzde 9 düşüş gösterdiğini açıkladı. Ancak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) verilerine göre ise düşüş değil; yüzde 9 artış mevcut. Bakanlığın paylaştığı verilere göre 2021 Ocak- Ekim arasında 226, 2022 Ocak- Ekim arasında ise 206 kadın cinayeti yaşandı. KCDP verilerine göre bu yıl Ocak-Eylül arası 246 kadın, erkekler tarafından katledildi.

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER ARTTI

Eşitlik İçin Kadın Platformu’ndan (EŞİK) avukat Yelda Koçak, son yıllarda şüpheli kadın ölümlerinde büyük artış olduğunu ancak bu ölümlerin çoğunun üstünün kapatıldığını kaydetti. Avukat Koçak, veriler arasındaki farkı şu sözlerle açıkladı: “Şüpheli ölümler kayıtlara bir kadın cinayeti olarak geçmiyor; ‘faili meçhul’ ya da ‘intihar’ olarak geçiyor. Basına yansıyan olduğu kadar yansımayan çok sayıda kadın cinayeti ve şüpheli ölüm var. ‘İntihar’ denilerek kapatılan ama Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çabaları ve araştırmaları sonucu aslında cinayet olduğu ortaya çıkan çok ölüm var. Genelde basında ‘balkondan düştü, yüksekten düştü’ diye lanse edilen ölümlerin arkasından bir erkek çıktığını, cinayet çıktığını görüyoruz. Genelde İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı bu araştırmalar ‘dostlar alışverişte görsün’ araştırmaları oluyor. Geçen günlerde katıldığım forumda bir katılımcı jandarmanın köy kahvesinde erkeklere sorular sorduğuna tanık olduğunu anlattı. Jandarma ‘Bu köyde kadına şiddet var mı yok mu’ araştırması yapıyormuş. Ama bu araştırmayı erkeklere sorarak yapıyorlar… Gerçekten bilimsel, somut ve ayrıntılı şekilde şiddetle mücadele mi ediyorlar yoksa kendilerine pay çıkarmaya yönelik mi bu araştırmaları yapıyorlar?”

Öte yandan Bakanlık, Kadın Destek Uygulaması (KADES) indirme sayısının 4 milyon 43 bin 366’ya ulaştığını belirtti.

Avukat Yelda Koçak, Eşitlik İçin Kadın PlatformuAvukat Yelda Koçak, Eşitlik İçin Kadın Platformu

14 BİN KADINA ULAŞTILAR

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı tarafından kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla hayata geçirilen YaşamHak projesi 120 kurum tarafından imzalandı. Bugüne kadar 119 protokol imzalayan CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı, 120’nci protokolü Osmaniye Tabip Odası ile yaptı. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, projeye ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Kadına yönelik fiziksel, cinsel, ekonomik, dijital, ve psikolojik şiddet hız kesmeden devam ediyor. YaşamHak otobüsümüzle il il, ilçe ilçe dolaşıyoruz. Şiddet mağduru bütün kız kardeşlerimize seslenerek, ‘444 82 85 numaralı hattımızdan bize 7/24 ulaşabilirsiniz’ çağrısı yapıyoruz. İki yıldır uyguladığımız YaşamHak projemiz kapsamında bugüne kadar en az 14 bin kadının hayatına bire bir dokunduk. 81 ilde 129 gönüllü avukat ordusu kurduk. 544 kadına yönelik şiddet duruşmasına katıldık ve ailelere destek olduk. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR) kanalıyla her ilde psikolojik danışmanlık, rehberlik desteğini ücretsiz sunduk, sunmaya da devam ediyoruz.”

***

YANGINDAN CİNAYET ÇIKTI

Kocaeli Mustafapaşa Mahallesi’ndeki 3 katlı binanın 2’nci katındaki dairede çıkan yangının ardından, cinayet çıktı. Evde bulunan 15 yaşındaki Büşra Kabataş’ın öldürüldüğü, daha sonra da evin yakıldığı öğrenildi. Failin, kızın annesini öldürmek için eve girdiği, bulamayınca da kızı öldürdüğü belirlendi. Ekipler yangının 11’inci sınıf öğrencisi Büşra’nın öldürülmesinin ardından delilleri karartmak için çıkarıldığını tespit etti.

Polis, Büşra’yı öldüren kişinin anne Aylin Çetin’in reddettiği Taner Yaylacı olduğunu belirledi. Katil, olaydan 2 saat sonra Zonguldak’a gitmeye çalışırken yakalandı. Yaylacı, tutuklandı. Anne Çetin, Yaylacı tarafından uzun süredir rahatsız edildiğini ifade ederken "Reddettim diye çocuğum öldürüldü" dedi. Katil Yaylacı ise ifadesinde "İki gündür evin etrafında gözlem yapıyordum. Olay günü Aylin Çetin’i görmedim, kapıda kızı ile karşılaştım. Öldürdükten sonra delilleri yok etmek için evi yakmak istedim" dediği öğrenildi.

İstanbul Beylikdüzü’nde alışveriş merkezinin terasında bekleyen 25 yaşındaki Kader Yıldız, cep telefonuna baktıktan hemen sonra aşağıya sarktı. Terastakiler, genç kadını tutmaya çalışsa da metrelerce aşağıya düşmesine engel olamadı. Hastaneye kaldırılan Kader Yıldız, hayatını kaybetti. Öte yandan olay anı güvenlik kamerası görüntülerine yansıdı. Görüntülerde, Kader Yıldız’ın cep telefonuna baktıktan hemen sonra terasa çıktığı ve sarktığı görüldü.