Muğla Bölge Adliye Mahkemesi, Datça’da kadına cinsel tacizde bulunduğu suçlamasıyla yargılanan Orçun Gültekin hakkında yerel mahkemenin verdiği 12 yıl hapis cezası ve tahliye kararını bozdu. İstinaf Mahkemesi, Gültekin hakkında 18 yıl hapis cezası vererek, tekrar tutuklanmasına hükmetti.

Cinsel tacizden yargılanan Gültekin'in tahliye kararı bozularak, cezası artırıldı

Muğla'nın Datça ilçesinde bir kadına cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle tutuksuz yargılanan Orçun Gültekin'e verilen 12 yıl hapis cezası ve tahliye kararı bozularak, 18 yıla mahkum edildi.

Gültekin, 25 Ekim 2021’de bir kadına cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı. Gültekin, hakkındaki yargılamanın ilk duruşması yapılmadan Datça Sulh Ceza Mahkemesi’nin 23 Aralık 2021 tarihli kararı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Datça Kadın Platformu ve Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri ise sanığın serbest bırakılmasını, basın açıklaması yaparak protesto etmiş, tacize maruz bırakılan kadının avukatı ise tahliye kararına itiraz etmişti.

İtiraz üzerine Muğla 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 30 Aralık 2021’de Orçun Gültekin hakkında yeniden yakalama kararı çıkarmış, evinde yakalanan ve adliyeye sevk edilen Orçun Gültekin tutuklanmıştı. Gültekin hakkındaki yargılama Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülmüştü. Yargılamanın, 30 Haziran 2022’de yapılan ikinci duruşmasında Gültekin; cinsel saldırı suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Gültekin’in hapis cezası ile birlikte tahliyesine karar vermişti.

Karar, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşındı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesi’ndeki istinaf incelemesinin ilk duruşması bugün yapıldı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesi, Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hapis ile birlikte tahliye kararını bozdu. İstinaf mahkemesi, Gültekin’in 19 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ve tutuklanmasına hükmetti.

Datça Kadın Platformu’nun sosyal medya hesabından şu açıklama yapıldı:

“İstinaf duruşması görüldü. Failin tutuklanmasına ve cezanın 18 yıla yükseltilmesine karar verildi. Kadınlar kazandı. Tekrar tekrar haykırıyoruz, şiddete maruz bırakılan kadın asla yalnız değildir. Kadınlar birlikte güçlü.”

Avukat Gülhan Keleş, “Orçun Gültekin’in tutuklanması kesinlikle gerekliydi. Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği kararı sevinçle karşıladık. Verilen ceza asla mağdurun hayatını öncesine döndüremez ama bu ceza, acıları bir nebze olsa da hafifletmiştir” dedi.

(ANKA)