Çıplak aramaya itiraza darp iddiası

HABER MERKEZİ

Cezaevlerinde yaşananlar, tutuklu ve hükümlülerin mektuplarıyla ortaya çıkıyor. Antalya S Tipi Cezaevi’nden BirGün’e mektup gönderen mahkûmlar, haziran ayında çıplak aramaya maruz kaldıklarını öne sürdü. Cezaevi girişinde kendilerine çıplak arama yapılmak istendiğini ancak bunu kabul etmediklerinde darp edildiklerini iddia etti. Söz konusu olayı şikâyet ettiklerini ancak sonuç alamadıklarını belirten mahkûmlar, bir tutukluya ‘hücre cezası’ verildiğini yazdı.

Ayrıca cezaevi yönetiminin bazı gazetelere ambargo uyguladığını ifade eden mahkûmlar, Yeni Yaşam ve Evrensel gazetelerinin ‘yasaklı’ olduğunun söylendiğini aktardı. Tuvalet ve banyo bölümünün ışıklarını kapatmalarının yasak olduğunu yazan mahkûmlar, bölümün girişinin kamera ile izlendiğini ileri sürdü.

İzmir Kırklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki mahkûmlar ise yaşadıkları hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda, çok sayıda mahkûm hakkında soruşturma açıldığını ve disiplin cezası verildiğine dikkat çekildi. Dergi, fotokopi, sohbet ve daha birçok hak için eylem yaptıklarını ifade eden mahkûmlar, haklarında soruşturma açıldığını ve sözlü savunma yaptıkları sırada yönetimin müdahale ettiğini belirtti. İfadelerinin kayıt altına alınmasının engellendiğini ileri süren mahkûmların raporuna göre hak ihlalleri şu şekilde:

♦ Kitap- yayın hakkının gasp edilmesi

♦ Disiplin cezaları

♦ Savunma hakkının gasp edilmesi

♦ İletişim hakkının gasp edilmesi

♦ Sohbet hakkının gasp edilmesi

‘HİJYEN YETERSİZ’

Kendilerine gelen postalara cezaevi idaresi tarafından el konulduğunu belirten mahkûmlar, infaz hâkimliğine yaptıkları itirazların da kabul edilmediğini aktardı. Mahkûmlar salgının ilk aylarında haftalık dağıtılan hijyen malzemelerinin, artık ayda bir kez yetersiz miktarda verildiğini ileri sürdü.