Çipras, Avrupa Parlamentosu'nda konuştu

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan’da Pazar günü yapılan referandumun ardından borç krizi gündemiyle toplanan Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bir konuşma yaptı. Yunanistan halkının referandumda verdiği kararla ayağa kalktığını belirten Çipras, bu karara herkesin saygı duyması gerektiğini ifade etti.

Ülkesinin bir kemer sıkma deneyi olarak kullanıldığını ve bu deneyin yoksulluğa ve kamu borcuna neden olarak başarısız olduğunu belirten Çipras, sözlerini “Avrupa Birliği ya demokratikleşecek, ya da ayakta kalmak için büyük sıkıntılar yaşayacak” diyerek sürdürdü.

Avrupa’nın bir yol ayrımına geldiğini vurgulayan SYRIZA lideri, mevcut sorunların yalnızca Yunanistan’a ait olmadığını, bütün Avrupa’yı ilgilendirdiğini ifade etti. Geçmiş dönemlerde ülkesindeki hükümetlerin yolsuzluklara karıştığını ve ekonomik elitle bağlarını kuvvetlendirdiğini belirten Çipras, hükümetinin bu konudaki önceliklerini yerine getirmek durumunda olduğunu vurguladı.

Çipras, Troyka’ya yaptıkları anlaşma önerisinin, yükün adil olarak paylaşılmasına dayanan, ülkesinin mali ihtiyaçlarını yeterince karşılayan ve işsizliğe savaş açan ciddi reformlar içerdiğini belirtti.

Avro Grubu geçtiğimiz günlerde yeni bir anlaşmanın teklif edilmesi için Yunanistan’a Pazar gününe kadar süre verildiğini açıklamıştı.