Çipras güvenoyunu aldı, gözünü AB ile görüşmelere çevirdi: Tüm seçim vaatlerimizi yerine getireceğiz

Yunanistan’ın çiçeği burnunda Başbakanı Aleksis Çipras, yeni hükümetin programını açıklamasının ardından Parlamento’da gecenin geç saatlerinde yapılan oylamada güvenoyunu aldı.

Kreditörlerle kritik kurtarma paketi görüşmeleri öncesinde 162-137 gibi kayda değer bir farkla güvenoyu alan Çipras, Yunanistan'ın kredi borcunun yeniden yapılandırılmasına ısrarla karşı çıkan Almanya’ya meydan okuyarak, AB’nin memorandumlar dayattığı döneme geri dönmeyeceklerini söyledi.

“Tüm seçim öncesi vaatlerimizi yerine getireceğiz. Bu ülkede bir seçim yapıldığını anlamak zorunda kalacaklar. Biz halkın isteklerini temsil ediyoruz. Bundan geri dönüş yok” diyen Çipras, Yunanistan’a yeni bir mali plan hazırlaması için zaman kazandıracak bir anlaşma arayacaklarını söyledi.

SYRIZA’nın Avrupa karşıtı olmadığını söyleyen Çipras, “Müzakerelere en yüksek pozitif enerjimizle katılacağız” dedi.

Başta İtalya olmak üzere birçok ülke Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırılmasına sıcak baktığını açıklasa da, Çipras ve hükümetinin önündeki en büyük engel Almanya görünüyor. Ülkenin yeni Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise en kötü ihtimal için kendini hazırladığını söyledi. “Eğer çatışmak istemiyorsan, görüşmeye gitmezsin” diyen Varoufakis, bunu önlemek için elinden geleni yapacağını da sözlerine ekledi.