Çipras Maliye Bakanı'nı seçti: Kemer sıkma karşıtı ekonomi profesörü ve blogcu Yanis Varoufakis

Yunanistan’da SYRIZA lideri Aleksis Çipras’ın resmen Başabakanlığa atanmasının ardından, kabinede yer alacak isimler de yavaş yavaş belli oluyor.

Çipras, kilit portföylerden Maliye Bakanlığı’na ise, kemer sıkma politikalarını sert bir şekilde eleştirdiği bloğuyla tanınan radikal solcu ekonomi profesörü Yanis Varoufakis’i atadı.

Daha önce iki yıl boyunca eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun da danışmanlığını yapan Varoufakis, son yıllarda AB’nin gerek kurtarma planı gerekse avro krizine yönelik politikalarına da muhalif bir tutum benimsemişti.

Varoufakis, yeni görevi kesinleşir kesinleşmez, SYRIZA hükümetine iktidara gelmesiyle sert uyarılarda bulunan AB bürokratlarına bloğundan cevap vermeyi ihmal etmedi.

“Duydum ki ya söyleneni yapacakmışız ya da susacakmışız. Bense bu tarz tavsiyelere kafa tutmayı planlıyorum,” diye yazan bir radyo söyleşinde ise sadece Yunanları gözetmek gibi bir tavır içerisine girmeyeceğini söyledi.

Varoufakis “Şundan şüphe duymayın: Bugün başlayan Avrupalı partnerlerimizle bir müzakere sürecidir. Müstakbel Maliye Bakanı olarak, size sadece Yunanlar için iyi ve İrlandalı, Slovak, Alman, Fransız ve İtalyan vergi mükellefleri için kötü çözümler arayışında olmayacağım” ifadelerini kullandı.

"Make no mistake: what is beginning today is a process of deliberation with our European partners," he said.

"As the next finance minister, I can assure you that I shall not go into the Eurogroup seeking a solution that is good for the Greek taxpayer and bad for the Irish, Slovak, German, French and Italian taxpayer."

BAKANLIKLAR BİRLEŞTİRİLECEK
Bu arada hükümetin, ilk icraatlarından biri olarak, birçok bakanlığın birleştirilmesi suretiyle “Süper Bakanlıklar” oluşturması bekleniyor. Bu kapsamda Çevre, Enerji, Tarım ve Gıda gibi bakanlıkların bir çatıda, Ulaştırma, Kalkınma, Denizcilik ve Turizm bakanlıkları ile Kültür, Eğitim, Spor ve Diyanet bakanlıklarının ise ayrı çatılarda toplanması öngörülüyor.

Çipras, kampanyası kapsamında vaat ettiği gibi asgari maaşı 751 avroya yeniden çıkarmak konusunda da baskı altında. Ayrıca SYRIZA seçim programında yoksul kesimlere ücretsiz elektrik ve yemek fişleri vereceğini taahhüt etmişti.